predstavili mjere

Novi Zeland se unatoč koroni priprema za rujanske izbore

12.05.2020 u 10:29

Bionic
Reading

Novozelandsko izborno povjerenstvo u utorak je predstavilo sanitarne mjere kako bi se u rujnu, usprkos pandemiji koronavirusa, održali parlamentarni izbori

Premijerka Jacinda Ardern je krajem siječnja, kada covid-19 još nije prerastao u pandemiju, zakazala izbore za 19. rujna i od tada ne prestaje ponavljati da ne želi odgodu izbora. U trenutku kada zemlja postupno izlazi iz izolacije uspostavljene prije sedam tjedana, izborno povjerenstvo je potvrdilo da je sa zdravstvenim vlastima razgovaralo o modalitetima organiziranja parlamentarnih izbora.

"Ove će godine izbori zbog covida-19 biti drugačiji, poduzet će se mjere kako bi se zajamčilo zdravlje ljudi", objavilo je povjerenstvo. Poštivati će se fizička distanca, na biralištima će na raspolaganju biti dezinfekcijska sredstva i zaštitna oprema za djelatnike i izborne promatrače, a stariji građani ili osobe sa zdravstvenim problemima će moći glasati ranije ili dopisnim putem. Te preporuke se ne odnose na odvijanje izbornih kampanja, poput političkih skupova ili obilaska birača od vrata do vrata.

Premijerka Ardern ističe, međutim, kako je njen jasan prioritet borba protiv koronavirusa. Ankete javnog mišljenja provedene prije pandemije su pokazale da Laburistička stranka premijerke Ardern zaostaje za Nacionalnom strankom (desni centar), ali je od tada šefica vlade poduzela niz mjera za borbu protiv novog koronavirusa. Novi Zeland ima pet milijuna stanovnika, a od covida-19 je preminula 21 osoba. Od početka izolacije nije objavljena niti jedna anketa, no laburisti su prošli mjesec proveli studiju prema kojoj imaju podršku 55 posto birača, a njihovi suparnici 29 posto. S izborima će se održati i dva referenduma, jedan o legalizaciji marihuane i drugi o eutanaziji.