suzbijanje zaraze

Novi Zeland popušta s mjerama, premijerka tvrdi: Virus je pod kontrolom, ali...

21.09.2020 u 08:00

Bionic
Reading

Novi Zeland je u ponedjeljak ukinuo mjere protiv koronavirusa u većini zemlje osim u najvećem gradu Aucklandu, a australska savezna država Victoria bilježi najmanji dnevni broj zaraza u tri mjeseca. U Aucklandu je također došlo do popuštanja mjera i dopušta se okupljanje do 100 ljudi, ali se u najvećem gradu na Novom Zelandu još neće ukidati sve mjere, rekla je premijerka Jacinda Ardern

"Našim djelovanjem uspjeli smo staviti virus pod kontrolu", rekla je 40-godišnja premijerka novinarima u Aucklandu. "Ovo je bio centar epidemije i zato je još potreban oprez."

Činilo se da je nacija s pet milijuna stanovnika uspjela suzbiti koronavirus ranije ove godine, ali je novo žarište u kolovozu u Aucklandu natjeralo vlasti da vrate grad u karantenu.

Novi Zeland u ponedjeljak nije zabilježio niti jedan novi slučaj koronavirusa. Ukupno je u toj zemlji 1.464 zaraženih i 25 mrtvih, puno manje nego u drugim zemljama.

U australskoj Victoriji pad zaraza

Victoria, druga najnaseljenija australska država koja je dom milijunima ljudi, zabilježila je u posljednja 24 sata 11 novih slučajeva zaraze, što je najmanji broj od 16. lipnja. Umrlo je još dvoje ljudi.

"Ovo nije samo dobar dan. Ovo je odličan dan", rekao je premijer te države Daniel Andrews novinarima u prijestolnici Melbourneu.

Premijer je dodao da država neće požurivati s popuštanjem mjera koje su ponovno postrožene nakon što je broj dnevnih zaraza dosegao 700 početkom kolovoza.

Australija ukupno bilježi 27.000 slučajeva koronavirusa, od kojih 75 posto u Victoriji. Umrla je 851 osoba, najviše u Victoriji.