samoodređenje

Novi zakon podijelio Njemačku: Osobe od 14 godina moći će mijenjati ime i spol u dokumentima jednom godišnje

  • Autor: I.V.
  • Zadnja izmjena 01.07.2022 20:16
  • Objavljeno 01.07.2022 u 20:16
LGBTIQ organizacije snažno su zagovarale novi zakon, a vlast im je ispunila želju

LGBTIQ organizacije snažno su zagovarale novi zakon, a vlast im je ispunila želju

Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Pohl / ddp USA / Profimedia

Vladajuća 'semafor-koalicija' uvodi tzv. Zakon o samoodređenju prema kojem bi svaki građanin stariji od 14 godina od sredine 2023. godine jednom godišnje mogao mijenjati spol i ime u matičnom uredu

Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) i ministrica obitelji Lisa Paus (Zeleni) predstavili su glavne točke novog zakona o samoodređenju, piše Bild.

U Njemačkoj će svatko od 14. godine života od sljedeće godine jednom godišnje moći odabrati svoje ime i spol u. Spol će se tako u dokumentima moći promijeniti i bez 'prave' promjene spola. Ministri koji su predstavili novi zakon kažu da ne očekuju da će puno ljudi iskoristiti mogućnost promjene spola u više navrata, te misle da će to biti svega 1 do 1,5 posto ljudi.

Prema Zakonu o transseksualcima iz 1980. koji će se ukinuti novom reformom, svatko tko je u dokumentima htio promijeniti spol morao je proći dugotrajnu proceduru. Podrazumijevalo je to i dva psihološka izvješća od kojih je svako koštalo po tisuću eura i u kojima je trebalo odgovoriti na brojna pitanja 'koja previše zadiru u intimu'. Iz savezne vlade kažu da za to više nema opravdanja.

Iako je jedan od ciljeva novog zakona sprječavanje diskriminacije transrodnih osoba na radnom mjestu, u teoriji se on može zloupotrijebiti jer bi pojedinci mogli mijenjati spol samo kako bi iskoristili određene poslovne prednosti.

  • +5
  • +2

Parada ponosa LGBTIQ zajednice u njemačkom Augsburgu

Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Pohl / ddp USA / Profimedia

Ovaj potez vlade naišao je na kritike kod desne oporbe koju čine CDU i CSU. Oporba inzistira da se i dalje traži podrobni psihološki izvještaj za sve mlađe od 18 godina. Prema novom zakonu maloljetne osobe od 14. godine mogu predati zahtjev za promjenom spola i imena uz suglasnost roditelja. U slučaju da se roditelj protivi promjeni, a dijete na njoj inzistira, o konačnom ishodu odlučuje obiteljski sud.

Iz savezne vlade poručuju da će, kada je riječ o primjeni novog zakona u sportu, sva sportska udruženja imati autonomiju u odlučivanju o pristupanju sportskim natjecanjima.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!