treći spol

Povijesna odluka koja će izazvati buru reakcija; transrodnim osobama zabranjeno je natjecanje u ženskom plivanju

19.06.2022 u 19:05

Bionic
Reading

Međunarodna plivačka federacija (FINA) izglasala je ograničenja za sudjelovanje transrodnih sportaša u elitnim ženskim natjecanjima i formirala radnu skupinu za uspostavljanje 'otvorene kategorije' za njih u nekim natjecanjima

Odluka je donesena tijekom izvanrednog Općeg kongresa FINA-e tijekom Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima u Budimpešti nakon što je članovima prezentirano izvješće radne skupine koja se sastojala od vodećih medicinskih, pravnih i sportskih stručnjaka.

Nova politika zahtijevat će od transrodnih natjecatelja da završe tranziciju do 12. godine kako bi se mogli natjecati u ženskim natjecanjima.

Politika je usvojena sa 71 posto glasova nakon što je predočena članovima 152 nacionalna saveza s pravom glasa koji su se okupili na kongresu u Puškaš Areni.

'Moramo zaštititi prava naših sportaša da se natječu, ali također moramo zaštititi natjecateljsko poštenje na našim natjecanjima, posebno u ženskoj kategoriji na FINA-inim natjecanjima', rekao je predsjednik FINA-e Husain Al-Musallam i dodao:

'FINA će uvijek dočekati svakog sportaša. Stvaranje 'otvorene kategorije' značit će da svi imaju priliku natjecati se na elitnoj razini. To dosad nije učinjeno, pa će FINA morati prednjačiti. Želim da se svi sportaši osjećaju uključenima u razvoj ideja tijekom ovog procesa.'

Prava transrodnih osoba postala su tema za razgovora nakon što je plivačica sa Sveučilišta Pennsylvania Lia Thomas postala prva transrodna NCAA prvakinja u povijesti Divizije I nakon što je ranije ove godine pobijedila na 500 jardi slobodnim stilom za žene.

To je uslijedilo nakon što je novozelandska dizačica utega Laurel Hubbard postala prva transrodna sportašica koja se natjecala na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine.