ranije nego se očekivalo

Novi udarac za Putina: Europska skladišta prešla 90 posto popunjenosti plinom

18.08.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Europska unija nastavlja biti sve više energetski neovisna o Rusiji. Kako piše Politico, zalihe prirodnog plina u EU dosegnule su povijesni maksimum u četvrtak i tako se popunile dosta prije zimske sezone grijanja

Takva situacija ostavlja Rusiju da se muči u krpanju zjapeće rupe u svojim financijama, koju je ostavila odluka Kremlja da prekine veze s europskim kupcima nakon početka invazije na Ukrajinu prošle godine. Ali manje ruskog plina također otvara EU za veće fluktuacije cijena na globalnom tržištu za ukapljeni prirodni plin (LNG).

Udruženje operatera plinske infrastrukture EU-a, Gas Infrastructure Europe (GIE), priopćilo je u četvrtak da su skladišta plina u zemljama članicama sada na 90,12 posto popunjenosti kapaciteta te da brzo premašuju cilj od 90 posto popunjenosti koji Bruxelles zakonski mora ispuniti do studenog.

'Današnja potvrda da smo ispunili naše zahtjeve za skladištenje plina daleko prije planiranog roka samo naglašava da je EU dobro pripremljen za zimu i to će pomoći u daljnjoj stabilizaciji tržišta u nadolazećim mjesecima', rekla je za Politico povjerenica Unije za energetiku Kadri Simson.

'Energetsko tržište EU-a u puno je stabilnijem položaju nego što je bilo u ovo doba prošle godine', dodala je, priznajući 'da je tržište plina i dalje osjetljivo' te da će ga Komisija nastaviti pratiti kako bude nastupalo hladnije vrijeme.

Vijest naglašava uspjeh EU-a u oslobađanju od ovisnosti o plinu iz ruskih plinovoda, a koji su prije rata zadovoljavali oko 40 posto potražnje bloka.

Moskva je stalno rezala broj svojih kupaca iz EU-a, smanjujući, a zatim i prekidajući isporuke kroz svoje plinovode Jamal-Europa i Sjeverni tok te istovremeno smanjujući količine koje u EU stižu preko Ukrajine.

Unija je odgovorila tako da se prebacila na druge dobavljače i smanjila potražnju.

Ruski plin pao je na 23,6 posto uvoza u EU u prva 32 tjedna 2022., a do sada ove godine pao je na samo 8,4 posto. Time se obveza EU-a da prekine s kupnjom ruskog plina do 2027. čini itekako mogućom.

'Ovo je definitivno priča o uspjehu. Za Komisiju, za energetsko tržište, ali još više za vlade država članica koje su prilično dobro reagirale na zamjenu 1000 teravatsati ruskog plina koji će im nedostajati, i to u razmaku od godinu dana', rekao je Giovanni Sgaravatti, istraživački analitičar briselskog think tanka Bruegel.

Ruski plin uglavnom je zamijenjen uvozom iz SAD-a, Norveške, Azerbajdžana i drugih zemalja, čime su cijene dramatično pale u odnosu na one 2022. godine. Nizozemski indeks cijena plina TTF dosegao je 320 eura po megavatsatu prošlog kolovoza, a kretao se oko 38 eura ovaj tjedan.

Međutim cijena plina i dalje je viša nego prije invazije, kada je fluktuirala oko 20 eura po megavatsatu, što je značilo veće račune za kućanstva i manju produktivnost za europsku industriju.

'Veleprodajne cijene plina mogle bi biti značajno niže nego prije godinu dana, kada je tržište bilo potreseno gašenjem Sjevernog toka, ali su i dalje osjetno veće od povijesnih cijena u prošlom desetljeću', rekao je Tom Marzec-Manseriz iz tvrtke za analizu tržišta ICIS, upozoravajući da su trgovci još uvijek zabrinuti oko ponude.

  • +5
Plinovod u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

'Činjenica da su europska skladišta gotovo puna ranije nego što je uobičajeno (obično dosegnu ovu razinu oko listopada) ne znači nužno da će cijena pasti, nažalost. Uskladišteni plin može pripomoći tijekom zime, a ako je ta zima jako hladna, postoji određeni rizik i to je ono što cijenu plina zasad drži visokom', dodao je.

Analitičari očekuju da će ovo biti posljednja zima u kojoj će nedovoljne količine plina biti ozbiljan razlog za zabrinutost, s obzirom na to da bi sredinom 2024. trebalo doći do povećanja kapaciteta proizvodnje LNG-a od dobavljača poput Katra i SAD-a.

Međutim brojne srednjoeuropske zemlje, posebice Austrija, još uvijek se oslanjaju na ruski uvoz koji se šalje plinovodima preko Ukrajine. Kijev je dao do znanja da ne namjerava ponovno pregovarati o tranzitnom ugovoru koji istječe krajem sljedeće godine. To stvara problem za one koji još uvijek ovise o moskovskim fosilnim gorivima.

Gubitak najpouzdanijih europskih kupaca bio je velik udarac za Kremlj; prihodi od izvoza energije pali su za 41 posto, na 43,4 milijarde dolara, u prvih sedam mjeseci ove godine, objavilo je rusko ministarstvo financija. U međuvremenu, rubalj je dosegao najnižu razinu u 16 mjeseci, a ovaj tjedan se srušio na simboličnu referentnu vrijednost od više od 100 rubalja za dolar.

Zbog toga je Rusiji sve teže održavati svoje izolirano gospodarstvo, isplaćivati ​​plaće vojnicima i kupovati oružje iz inozemstva. Prema Natashi Kuhrt, višoj predavačici na Odsjeku za ratne studije King's Collegea u Londonu, 'na kraju će vlada dati prioritet vojnoj potrošnji', a ekonomske nevolje uglavnom će 'značiti teškoće' za mnoge obične Ruse.

Moskovska istraživačka tvrtka Romir objavila je u srijedu anketu, u kojoj je sudjelovalo 3500 Rusa, prema kojoj gotovo svaki peti stanovnik te zemlje mora smanjiti potrošnju na hranu i osnovna dobra kako bi uštedio novac, što je rast od tri posto u odnosu na prethodni mjesec.