ISTEK UGOVORA

FT: Gazprom će do kraja 2024. presjeći dovod ruskog plina preko Ukrajine

22.06.2023 u 09:57

Bionic
Reading

Rusija bi mogla zatvoriti jednu od posljednjih arterija koje dovode ruski plin u Europu do kraja sljedeće godine kada istekne ugovor o opskrbi Ukrajine s Gazpromom, objavio je u četvrtak Financial Times, pozivajući se na ukrajinskog ministra energetike Germana Galuščenka.

Izgledi da se Kijev i Moskva dogovore o obnovi petogodišnjeg tranzitnog ugovora koji je prvi put potpisan 2019. male su, iako ruta kroz Ukrajinu čini gotovo posto ukupnog europskog uvoza plina, izvijestile su novine.

Na pitanje hoće li Ukrajina biti spremna ponovno pregovarati o sporazumu s Moskvom nakon prošlogodišnje invazije, Galuščenko je za FT rekao: "Stvarno ne mogu zamisliti kako bi to moglo biti bilateralno", dodajući da se Ukrajina priprema za smanjenje opskrbe.

Ruski plinski div Gazprom upozorio je u travnju da sposobnost Europe da održi velike zalihe plina u zimi 2023./2024. ovisi o azijskoj potražnji s obzirom na "izrazito nisku" opskrbu iz Rusije.

Cijene plina u Europi porasle su prošle godine zbog Gazpromove prijetnje da će prekinuti dotok u Moldaviju, budući da je opskrbna ruta, koja ide preko Ukrajine, posljednji funkcionalni ruski plinski koridor prema Europi.

Europa bi bila relativno spremna za daljnje usporavanje opskrbe, nakon što se prilagodila sličnim rezovima u prošlosti smanjenjem potražnje i pronalaženjem alternativnog uvoza kao što je ukapljeni prirodni plin (LNG), rekao je ministar energetike za FT.

Europska unija je prošle godine uložila velika sredstva u uvoz LNG-a i usvojila propise za povećanje skladišta kako bi spriječila bilo kakvu nestašicu nakon što su se ruske isporuke plina Europi smanjile nakon posebne vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Gazprom nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentarom.