unama

Novi udarac talibana: Ženama zaposlenima u UN-u u Afganistanu zabranili rad

11.04.2023 u 12:57

Bionic
Reading

Misija Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) započela je reviziju svojih aktivnosti i zamolila svoje osoblje u zemlji da ne dolazi na posao najranije do svibnja, nakon što su talibanske vlasti zabranile rad ženama u svjetskoj organizaciji, objavila je misija u priopćenju u utorak

Ujedinjeni narodi su prošlog tjedna objavili da su talibani, koji su došli na vlast 2021., rekli da Afganistanke neće smjeti raditi za svjetsku organizaciju.

Talibanski dužnosnici nisu komentirali odredbu.

"Ovom zabranom, talibanske de facto vlasti nastoje prisiliti Ujedinjene narode da donesu užasnu odluku i biraju između toga da ostanu (u zemlji) i pružaju podršku afganistanskom narodu i toga da ispoštuju norme i načela kojih smo se obvezani pridržavati", stoji u priopćenju UNAMA-e.

UN je rekao da bi implementacija talibanske odredbe za svjetsku organizaciju značila kršenje vlastite povelje.

Misija UN-a zatražila je od otprilike 3000 članova svojeg osoblja, muškaraca i žena, da ostanu kod kuće do 5. svibnja dok ona obavi "potrebne konzultacije", poduzme bilo kakve nužne izmjene svojih aktivnosti i ubrza planiranje za nepredviđene situacije.

  • +4
Talibani zabranili ženama da pohađaju fakultete Izvor: EPA / Autor: Stringer

Restrikcija za djelatnice UN-a, do koje je došlo nakon prethodne zabrane rada za većinu djelatnica u nevladinim organizacijama u prosincu, izazvala je oštre kritike u međunarodnoj zajednici.

Neki dužnosnici su izrazili zabrinutost da bi donatori mogli povući svoju podršku humanitarnom programu u zemlji, koji je najveći u svijetu, i da implementacija nekih projekata i dopiranje do žena u toj konzervativnoj zemlji bez djelatnica neće biti mogući.

Talibani su uveli niz ograničenja za žene u pogledu pristupa poslu, obrazovanju i javnom životu.

Talibanski dužnosnici su rekli da poštuju prava žena u skladu s njihovom strogom interpretacijom islamskog prava.