PRIZNANJE IZ LONDONA

Novi splitski neboderi proglašeni najboljima u Europi

04.12.2017 u 16:24

Bionic
Reading

'Westgate Split', odnosno kompleks dvaju nebodera od kojih je jedan dovršen, a drugi upravo u gradnji, dobitnik je prestižne nagrade International Property Award za najbolji projekt u kategoriji visokogradnje poslovne namjene u Europi. Žiri sastavljen od 80 eksperata, među kojima su i četiri engleska lorda, splitske nebodere odabrao je za najbolje među tisućama prijavljenih projekata iz 115 država svijeta

U sektoru ulaganja u nekretnine ova nagrada uspoređuje se s Oscarom i osim u ovoj, najatraktivnijoj kategoriji dodjeljuje se još za dizajn interijera, arhitekturu i upravljanje nekretninama. Sama ceremonija prilika je za okupljanje najvećih svjetskih investicijskih tvrtki, arhitekata, dizajnera, konzultanata i menadžera, a održava se u hotelu Savoy u Londonu. Nagrada je ondje uručena direktoru Westgatea Josipu Komaru.

'Iako je vrijednost našeg projekta očita, jer smo prepoznati od strane najvećeg hotelskog lanca na svijetu te smo izgradili objekt za jednu od najvećih hrvatskih banaka, priznanje nam svejedno puno znači jer su u konkurenciji bili najbolji projekti u Europi u gradovima koji su kudikamo veći i bogatiji od Splita', kazao nam je Komar.

Manji neboder iz kompleksa Westgate otvoren je prošle godine i u 12-katnom neboderu smješteno je novo sjedište OTP Splitske banke. Veći objekt trenutno je dosegnuo originalno zamišljenu visinu od 17 katova, no investitori nastoje ishoditi dozvolu za još deset katova i tako izgraditi službeno najvišu građevinu u Hrvatskoj. U ovom tornju trebao bi se smjestiti hotel iz lanca 'Marriot', a jedan dio rezerviran je za neku od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija s kojima se upravo pregovara.

  • +9
West Gate Izvor: Promo fotografije / Autor: Tonči Lučin

Kompleks je promijeno vizuru prilaza samom centru Splita, ali i dao putokaz uređenja zone Kopilica na sjevernoj gradskoj fasadi, gdje je planirano preseljenje glavnog gradskog autobusnog i željezničkog kolodvora. Također, u neposrednoj blizini trebao bi se protezati planirani most između Splita i Kaštela. Ovi neboderi građeni su po najvišim standardima energetske učinkovitosti i prvi su poslovni objekti u Hrvatskoj s LEEED energetskim certifikatom A klase, koji se dodjeljuje za primjenu sustava 'zelene' gradnje. Njihov autor je zagrebački arhitekt Otto Barić, koji objašnjava da se radilo o jednom od najvećih izazova u karijeri.

'Tornjevi su zamišljeni kao jasni, izvorni, kristalični oblici u kombinaciji stakla i bijelih vertikala, suprotstavljeni plavoj horizontali Kaštelanskog zaljeva u pozadini. Jezi k arhitektur je jasan, podređen funkciji poslovnih sadržaja,suzdržan i nenametljiv u svrsi definiranja prostornog zraka', kazao nam je Barić.

  • +4
Novi neboder u kompleksu Westgate Izvor: tportal.hr / Autor: West Gate Group