puno hrane i pjesme

Nije advent samo u Zagrebu, evo kakvu zabavu u prosincu nude Zadar, Split i Dubrovnik

03.12.2017 u 10:59

Bionic
Reading

Adventska događanja u Dalmaciji ponešto su drugačija nego na kontinentu, prije svega jer su vremenske prilike često povoljnije i omogućuju svakodnevnu zabavu na otvorenome - poput prošle godine, kada u Splitu tijekom cijelog prosinca nije pala ni kap kiše. Lokalne vlasti već nekoliko godina trude se organizirati manifestacije koje će, osim lokalnog stanovništva, privući i turiste, a tportal donosi pregled svega što nas u prosincu čeka od Zadra do Dubrovnika

Ovogodišnji Božićni sajam u Splitu, kolokvijalno nazvan 'kućice', bit će dulji nego ikada, prostirat će se na nekoliko zona u središtu grada, no prije svega obilježava ga neobično slab interes ugostitelja - možda zato što su prvi put lokacije dodjeljivanje po uvjetima javnog natječaja i s kriterijem najviše ponuđene zakupnine, ali i većom traženom najamninom. I nakon produljenja roka, na koncu je bilo više kućica nego zainteresiranih izlagača.

Advent u Splitu na nekoliko lokacija

Sajamski dio na Rivi bit će skoncentriran na centralnom dijelu glavne gradske šetnice, uz binu na kojoj će se, po najavama, svake večeri organizirati glazbeni program: ondje će se nalaziti sedam ugostiteljskih kućica, na trima će se tradicionalno prodavati fritule, te četiri s trgovačkom namjenom. Opseg je dramatično smanjen u odnosu na prethodne godine, kada je upravo Riva bila središte svih događanja.

  • +10
U sklopu Gastroadventa gradonačelnik Splita i novinari upalili prvu adventsku svijeću Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Najskuplja ugostiteljska kućica s PDV-om ovdje stoji ukupno 100 tisuća kuna i koncesionari će molećivo gledati u nebo kako bi im podarilo manje kiše i više sunca u idućih 47 dana.

'Tijekom dana Turistička zajednica će svakodnevno organizirati zabavni program, a svake večeri održat će se koncert', kazala je za tportal Marina Rančić iz Spalatum DMC-a, gradske tvrtke koja se pojavljuje kao službeni organizator adventskih događanja. Imena izvođača otkrivena su ovog petka: na subotnjem otvaranju nastupit će Goran Karan, subotnja prijepodneva bit će u znaku klasične glazbe i klapa, tijekom tjedna publiku će zabavljati različiti splitski glazbenici, cover bandovi i DJ-i, a od zvučnijih imena najavljeni su koncerti Nene Belana, Crvene jabuke te 'gostiju iznenađenja'.

Advent 2016. u Splitu Autor: Youtube

Kućice će se od ove godine nalaziti i u Ulici kralja Tomislava, na obodu gradske jezgre i Dioklecijanove palače, gdje je organizacija svih događanja prepuštena agenciji Apostrof, koja je prije devet godina i pokrenula Adventski sajam te ga organizirala prije nego što im je to oduzeo bivši gradonačelnik Ivo Baldasar. Ova tvrtka u svome vlasništvu ima dio montažnih objekata pa je za simboličnih pet tisuća kuna dobila pravo postavljanja četiri ugostiteljske, deset trgovačkih i dviju kućica s fritulama. Taj dio manifestacije reklamira se kao 'urbani đir'.

Splitska gradska vlast imala je ambiciju disperzirati adventska događanja i na park Đardin, gdje se po najavama trebao 'njegovati duh Božića', te na udaljenu gradsku četvrt Split 3 - no to je neslavno propalo jer nije bilo zainteresiranih izlagača. Stoga će se u dekoriranom Đardinu svakodnevno organizirati barem zabavni dječji program, a očekuje se da će i 'redovni' splitski ugostitelji dati svoj doprinos blagdanskom ugođaju jer će im biti dozvoljeno da uz svoje štekate postave i vanjske šankove.

Vrlo ugodno trebalo bi biti na Pjaci, gdje su vlasnici kafića proteklih godina sami organizirali program, pa čak i alternativne dočeke Nove godine, a taj gradski trg tradicionalno je postao omiljeno okupljalište Splićana srednje i starije generacije, dok će svoj mini-Advent organizirati i Sveučilište u sklopu kampusa.

Turista bi ove zime u Splitu također trebalo biti, no primjetno je da se na njih primarno ne računa - pa su za doček Nove godine na Rivi angažirani Jole, Mjesni odbor i Gustafi. Mjere sigurnosti su pojačane pa je sama Riva prvi put ograđena golemim betonskim preprekama.

Advent u Zadru

Advent u Zadru započeo je još prije tjedan dana koncertom Ivana Zaka i trajat će do prvog dana iduće godine. Sami organizatori reklamiraju ga božićnom atmosferom, gastro delicijama, kuhanim vinom, koncertima i plesnjacima, dječjim zabavama i blagdanskim šušurom na mediteranski način. Tradicionalne kućice smještene su na Trgu Petra Zoranića i ukupno ih je 22 - pet manje nego lani, što je objašnjeno potrebom da se na tom prostoru omogući nesmetan prolaz vozilima hitne pomoći i vatrogasaca.

  • +11
Advent 2017. u Zadru Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Cijene najma kućica su neusporedivo niže nego u Splitu i kreću se do sedam tisuća kuna.

Od zabavnog programa ističu se koncerti Nene Belana, Mije Dimšić, grupe Forum, Giuliana, klape Rišpet, Soul Fingersa, TBF-a i Jacquesa Houdeka, u ostalim danima uredovat će DJ-i, a svakodnevno će se odvijati različiti dječji programi, predstave i radionice. Program dočeka Nove godine odvijat će se na tri lokacije: na Narodnom trgu pjevat će Tomislav Bralić, klapa Intrade i Marko Škugor, na Trgu Petra Zoranića Kreško Petrović i grupe Balboa i Kanela Varoš, dok će Kalelargu ispuniti jazz grupa Black Coffee.

U treće izdanje Adventa zadarske vlasti uložile su nešto preko milijun kuna i hvale se da su turističke brojke već za studeni dramatično bolje u odnosu na prošlu godinu, a kao jedini nedostatak ističe se izostanak očekivanog klizališta.

Dubrovnik Advent započinje koncertom Gibonnija

Makarska će ove godine klizalište ipak imati, i to prvi put, a predbožićne zabave u tom gradu u nedjelju započinju koncertom Magazina na Kačićevu trgu. Gradom će u idućih mjesec dana prodefilirati i Goran Karan te grupa MORT, dok će se Nova godina dočekati uz Željka Bebeka. Najavljeno je da se od ove godine tek počinje inzistirati na konceptu Božićnog grada, a upućen je i javni apel hotelijerima da se priključe i otvore svoja vrata.

Program pod nazivom 'Zimska adventura u Trogiru' odvijat će se od 8. prosinca do 6. siječnja: na glavnom gradskom trgu bit će postavljene četiri ugostiteljske kućice, najavljena su svakodnevna događanja od jutra do kasnih večernjih sati te dvadesetak koncerata raznih izvođača - od tamburaša, preko klape Iskon do Detoura i Luke Nižetića. Na ranijem dočeku Nove godine, 31. prosinca u podne, goste će zabavljati tamburaški sastav Dukati, dok će se u večernjim satima na pozornici izmjenjivati Trogirski kanti i DJ.

Gradska vlast odlučila je sve posjetitelje počastiti besplatnim parkiranjem na svim parkiralištima u centru grada.

  • +15
Gradonačelnik Franković upalio prvu adventsku svijeću i otvorio Zimski festival u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na organizaciju adventskih događanja odlučili su se i u Kninu, istina, s vrlo simboličnim programom koji će trajati tek tjedan dana, te u Sinju gdje se uz uobičajeni program i ugostiteljske kućice, ističe originalna ideja prigodnih programa okolnih gradova i općina. U organizaciji mjesta Dicmo, Otok, Hrvace i Trilj nastupat će njihova lokalna kulturno-umjetnička društva i klape, izlagat će se rukotvorine i prodavati autohtoni proizvodi OPG-ova i zadruga Sinjske krajine.

Dubrovčani su, pak, svoj četvrti Advent već javno predstavili u Ljubljani, Zagrebu i Splitu, pokušavajući podsjetiti na to da njihov grad ipak živi tijekom cijele godine. Manifestacija započinje prve adventske subote, paljenjem prve adventske svijeće i koncertom Gibonnija, a idućih dana i tjedana ispred Svetog Vlaha nastupit će Jacques Houdek, Pavel, Massimo, Marko Tolja i Frajle. Nova godina čekat će se uz Dinu Merlina.

Tradicionalnih kućica ove godine bit će točno osam.