promjene

Sindikat: Novi zakon o sustavu državne uprave uvodi 'entourage radnike'

26.02.2019 u 14:39

Bionic
Reading

Vlada namjerava tzv. 'revolving door' službenike, koje je kao službenike koji dolaze i odlaze s ministrom, ali bez javnog natječaja, uvela Vlada Zorana Milanovića, zamijeniti 'entourage radnicima', iako je 'revolving door' službenike na traženje Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Ustavni sud ukinuo još 1. siječnja 2016. godine, upozoravaju iz sindikata

To je razvidno iz prijedloga Zakona o sustavu državne uprave, koji je upućen u proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću na portalu e-Savjetovanja, navodi sindikat u priopćenju.

Da je tako, razvidno je iz članka 47. Zakona, koji predviđa da poslove podrške čelniku tijela državne uprave u provedbi Vladine politike mogu na određeno vrijeme, a najdulje za vrijeme trajanja mandata čelnika tijela državne uprave, obavljati druge osobe na koje se primjenjuju opći propisi o radu.

Pri tome vrste radnih mjesta, uvjete za obavljanje poslova i način određivanja plaće takvih "radnika“ Vlada ostavlja urediti nakon donošenja Zakona, i to uredbom. Takvo je rješenje na tragu svim vlastodršcima omiljene ideje da u ministarskim kabinetima instaliraju "svoje" ljude, što god to značilo, kaže sindikat.

Popunjavanje mjesta iz stručno-stranačkog kadrovskog bazena

Međutim, dok su Milanovićevi 'kružnovratni službenici' mogli biti novačeni i iz redova postojećih službenika, rješenje koje se sada predlaže, s obzirom na to da se radi o osobama na koje se primjenjuju opći propisi o radu, za posljedicu će imati popunjavanje takvih mjesta iz stručno-stranačkog kadrovskog bazena izvan državne službe, tvrde sindikalci.

Aktualna Vlada tim rješenjem, posebice ako posebnom uredbom propiše zapošljavanje u kabinetima putem javnog natječaja, namjerava doskočiti temeljnoj zamjerci Ustavnog suda, zbog koje je i palo Milanovićevo rješenje, da svaki hrvatski državljanin ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe.

Tako će se 'kružna vrata' ponovno otvoriti za ljude koji će činiti ministarsku svitu i uživati poseban status u državnoj službi, ovoga puta u svojstvu 'entourage radnika', stoji u priopćenju.

Glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar pojašnjava da se na 'entourage radnike' ne primjenjuje Zakon o državnim službenicima, nego opći propisi o radu. Samim zakonom neće se urediti koja bi to radna mjesta bila ni njihova plaća niti način kako bi se ti ljudi zapošljavali, već bi to Vlada uredila posebnom odlukom.

Podsjetio kako je zapošljavanje 'revolving door' radnika srušeno na Ustavnom sudu jer se nisu raspisivali javni natječaji na kojima bi se građani mogli pod jednakim uvjetima javiti za obavljanje javnih poslova. Time se otvara prostor da se po logici stvari neće zapošljavati iz redova postojećih službenika, već će to biti 'neki sasvim novi ljudi' i to po kriterijima koje još ne znamo, kaže Kuhar.