NAKON RENZIJEVE OSTAVKE

Novi šef talijanske Vlade objavio imena svojih ministara

12.12.2016 u 21:38

Bionic
Reading

Novi talijanski premijer Paolo Gentiloni objavio je danas navečer sastav svoje vlade u kojoj je zadržao brojne ministre, među kojima i ministra financija Pier Carla Padoana. Novom predsjedniku vlade bi u utorak parlament trebao izglasati povjerenje.

Gentiloni, koji je bio ministar vanjskih poslova u dosadašnjoj vladi Mattea Renzija, precizirao je da će njegov zamjenik na čelu talijanske diplomacije biti Angelino Alfano, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova i bivša desna ruka Silvija Berlusconija.

Roberta Pinotti je i dalje ministrica obrane, Giuliano Poletti ministar rada, Dario Franceschini kulture, Beatrice Lorenzini zdravlja i Andrea Orlando pravosuđa. Marco Minniti, bivši državni tajnik za tajne službe, zamijenit će Alfana na mjestu ministra unutrašnjih poslova.

Maria-Elena Boshi, bivša ministrica reformi, vrlo bliska Renziju, 'majka' ustavne reforme koju su Talijani masovno odbacili na referendumu 4. prosinca, ostaje u vladi na mjestu državne podtajnice u vladi. Ona zamjenjuje Lucu Lottija, koji je imenovan državnim tajnikom za sport.

Gentiloni (62) je tijekom predstavljanja vlade, nadahnute prethodnom vladom, rekao da 'ne skriva da će biti poteškoća'.