najvažnija zadaća

Novi šef Delegacije EU u BiH pozvao na hitnu uspostavu vlasti

19.09.2019 u 11:24

Bionic
Reading

Novi šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler upozorio je u četvrtak u Sarajevu da se u toj zemlji mora što prije formirati vlast koja će biti sposobna provoditi reforme nužne za nastavak europskih integracija

"BiH mora imati uspostavljenu vlast na svim razinama. Nitko u Bruxellesu ne razumije zašto je za to potrebno više od godine dana", kazao je Sattler koji je dužnost šefa Delegacije Europske unije u BiH preuzeo početkom tjedna naslijedivši Šveđanina Larsa-Gunnara Wigemarka.

Posljednji Wigemarkov potez u BiH bio je neuspjeli pokušaj posredovanja među političkim liderima u svrhu uspostave novog Vijeća ministara. Tako su uz Wigemarkovo posredovanje čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodiku potpisali su 5. kolovoza sporazum kojim su potvrdili spremnost na koaliranje i obvezali se na uspostavu novog Vijeća ministara BiH u razdoblju od trideset dana.

No izbili su prijepori u tumačenju sadržaja tog sporazuma, posebice znači li on nastavak puta prema članstvu BiH u NATO-u na čemu inzistira SDA, a čemu se protivi SNSD-u.

"Ulje na vatru" dolila je deklaracija koju je prošlog tjedna usvojio kongres SDA pozvavši na uspostavu BiH kao građanske republike temeljene na regijama na što je SNSD zaprijetio radikalnim odgovorom poput "afirmiranja prava na samoopredjeljenje", a što je eufemizam za aktiviranje ranijih planova o secesiji Republike Srpske od BiH.

Deklaraciju SDA neprihvatljivo je ocijenio i HDZ BiH a kao nepotrebni poticaj novim podjelama, a osudili su je i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) i veleposlanstvo SAD u BiH.

Zatekavši se bez svoje krivnje usred takvog političkog kaosa Sattler je u četvrtak kazao da ipak nije obeshrabren činjenicom da je kolovoški sporazum propao, a političke napetosti zaoštrile se.

Iz tog začarnog kruga sukoba mora se i može izaći, rekao je Sattler no dodao je da "nije naivan pa ne tvrdi da je sve moguće riješiti za dvije godine". "Da sam mislio kako je stvari ovdje moguće lako promijeniti ne bih ni dolazio", kazao je Sattler.

Iskustvo dugogodišnjeg rada na Balkanu uvjerilo ga je da je i u toj regiji moguće postići napredak, rekao je Sattler koji je u BiH stigao kao osoba koja slovi za dobrog poznavatelja stanja u regiji. Profesionalni je diplomat koji se s Balkanom upoznao još na početku diplomatske karijere prije dva desetljeća.

BiH nema bolju perspektivu od europske, ali za njezino ostvarenje nužno je prekinuti retoriku podjela koja zapostavlja stvarne potrebe građana.

"Europska unija je najbolja ponuda za ovu zemlju. Možete biti sigurni da ćemo ovdje biti dugoročno", poručio je Sattler bosanskohercegovačkoj javnosti.

Sattler osobno snažno vjeruje da je EU nepotpuna bez uključenja cijele regije zapadnog Balkana pa tako i BiH u svoje članstvo i tvrdi da je u BiH moguće pokrenuti promjene i tako demantirati tvrdnje da je ta zemlja "izgubljen slučaj" kako neki misle.

Odmah nakon uspostave nove vlasti treba izraditi akcijski plan za provedbu preporuka iz posljednjeg mišljenja Europske komisije o napretku BiH, rekao je.

"To bi poslalo jasan signal da u BiH postoje kapaciteti da se krene naprijed", kazao je austrijski diplomat.

Najvažnija zadaća u BiH uspostava je vladavine prava i jačanje pravosuđa, slijedi rješavanje socio-ekonomskih problema kroz otvaranje novih radnih mjesta, privlačenje inozemnih investicija i jačanje privatnog sektora, a zatim slijedi reforma javne uprave koja je glomazna i neučinkovita "sve do razine čistačice", rekao je.