DEKLARACIJA SDA

OHR i američko veleposlanstvo odbacili poziv na obnovu republike BiH

18.09.2019 u 22:28

Bionic
Reading

Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) i veleposlanstvo SAD-a u srijedu su osudili deklaraciju najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) kojom je prošlog tjedna pozvala na uspostavu BiH kao republike građanskog tipa i ukida nacionalni ustroj.

U odvojenim izjavama OHR i američko veleposlanstvo istaknuli su kako deklaracija SDA ne pomaže nikome u BiH a bespotrebno potiče nove sukobe.

Iz OHR-a su upozorili kako su u SDA morali biti svjesni da će deklaracija izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije.

"Visoki predstavnik želi jasno istaknuti da je sukladno svom mandatu obvezan inzistirati na punom poštivanju Daytonskog sporazuma. On uključuje i ustav BiH, koji jasno jamči suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Svaka promjena unurranje organizacije BiH mora biti usvojena sukladno sa procedurama predviđenim ustavom za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru", naveli su iz OHR-a.

SDA je u subotu na kongresu u Sarajevu usvojio deklaraciju u kojoj navodi da će inzistirati na izmjenama ustava i preuređenju BiH koje bi vodilo uspostavi prijeratne republike BiH, ukidanju entiteta i županija te vladavini većine u državi u kojoj Bošnjaci po zadnjem popisu imaju više od 50 posto pučanstva.

OHR je u reakciji naveo i kako visoki predstavnik "duboko žali zbog retorike nekih stranačkih dužnosnika na kongresu SDA" što se zapravo odnosi na istupe u kojima su oni kojom veličali i slavili osobe optužene za ratne zločine.

"Takva stajališta koje zastupa bilo koji političar ili javna osoba štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi. Visoki predstavnik poziva sve političke i duž nosnike u tijelima vlasti u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podjele i stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim razinama", stoji u izjavi ureda Valentina Inzka.

Na Twitter računu veleposlanstva SAD gotovo istodobno je objavljeno kako su "zabrinuti zbog iznesenih političkih stajališta u deklaraciji SDA" jer se time samo potiču novi sukobi.

"Takva retorika usporava napredak BiH ka euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana", stoji u izjavi.

Iz američkog veleposlanstva su istaknuli kako odnos SAD prema BiH ostaje nepromijenjen i znači odlučnu potporu njenom teritorijalnom integritetu kao države s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pri čemu niti jedan entitet nema pravo na otcjepljenje a njihov opstanak je moguć samo unutar BiH.

"Svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora se usvojiti sukladno postupcima utvrđenim u ustavu, za što je potrebna široka potpora unutar političkog spektra BiH uključujući sve konstitutivne narode", stoji u reagiranju.