DON'T CRY FOR ME, ARGENTINA

Novi papa Franjo, kardinal Jorge Mario Bergoglio (76)

Bionic
Reading

Vatikanska konklava izabrala je 266. papu, Franju, argentinskog kardinala Jorgea Marija Bergoglia! Franjo je prvi papa iz Latinske Amerike. Nadbiskup Buenos Airesa bio je glavni protukandidat bivšem papi Benediktu XVI na konklavi 2005. godine. Papa Franjo porijeklom je Talijan

20.34 Novi poglavar Katoličke crkve oprostio se od okupljenih i napustio balkon uz riječi: 'Laku noć i želim vam miran odmor!'

20.27 '
Sad započnimo raditi zajedno. Ovo je put bratstva i povjerenja. Pomolimo se za cijeli svijet jer u svijetu vlada veliko bratstvo. Nadam se da će put kojim ćemo krenuti ja i moja braća biti uspješan u evangelizaciji ovoga predivnoga grada', rekao je papa Franjo.

Blagoslovio je sve okupljene i one koji diljem svijeta događaj prate putem medija. Zamolio je vjernike i da oni njega blagoslove. Prvi je papa koji je dobio blagoslov vjernika.

20.24
'Braćo i sestre, dobra večer. Zahvalio bih vam na dobrodošlici. Iznad svega, volio bih da se svi zajedno pomolimo za Benedikta XVI.'

20.22
Papa Franjo prvi put pred vjernicima na Trgu sv. Petra, na balkonu Bazilike. Mnoštvo mu kliče: 'Živio Papa!' Pozvao je vjernike da se zajedno s njim pomole za njegovog prethodnika, bivšeg papu Benedikta XVI.

20.12 Novi papa je Franjo, argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio (76)!

Franjo je argentinski jezuit, nadbiskup Buenos Airesa. Bergoglio je rođen u Argentini, ali je porijeklom Talijan. Najvažniji dio školovanja proveo je u Njemačkoj. Dolazi iz teološkog okruženja skrbi za najsiromašnije, a istodobno je dovoljno kritičan prema teologiji oslobođenja. Mediji su ususret konklavi isticali kako je sjajan je evangelizator, ali i pomalo prestar. U prvom valu pretkonklavskih spekulacija spominjao se kao jedan od izglednih kandidata.

Prvo obraćanje pape Franje



20.11
'Habemus Papam!' prve su riječi Jean-Louisa Taurana.20.05 Upalilo se svjetlo na prozoru sobe na kojoj je balkon s kojeg se očekuje obraćanje Jean-Louisa Taurana. Mnoštvo kliče: 'Neka živi papa!'

19.47
Svira talijanska nacionalna himna, pjevaju je i u mnoštvu okupljenom na Trgu sv. Petra.

19.30
Švicarska garda domarširala je u svečanim plavim odorama pred Baziliku sv. Petra.

19.15. Očekuje se da će uskoro s balkona Bazilike svetog Petra kardinal protođakon, Francuz Jean-Louis Tauran, objaviti izbor novoga pape čuvenom izrekom 'Habemus Papam'. Prvo će izreći krsno ime novog poglavara Katoličke crkve, a zatim i ime koje je izabrao novi papa.


19.05 Kardinali, njih 115 okupljenih na konklavama u Sikstinskoj kapeli, izabrali su 266. papu. Malo nakon 19 sati iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao je bijeli dim. Mnoštvo na Trgu svetog Petra kliče: 'Habemus Papam!', a zvonjavom su se oglasile sve rimske crkve.

Samo su tri konklave od devet održanih nakon 1900. ranije završile od ove na kojoj se birao nasljednik Benedikta XVI. Papa Ivan Pavao II, kojeg se prije konklava smatralo autsajderom, izabran je nakon osmog kruga glasanja. Premda još nije sigurno, čini se kako je novi papa izabran nakon petog kruga glasanja.

Novi papa izabrao je kojim će ga se imenom zvati. Potom odlazi u 'sobu suza', malenu prostoriju uz Sikstinsku kapelu, u kojoj se odjene u papinsku reverendu i pripremi se za izlazak na balkon Bazilike svetog Petra. A ondje će njegov izbor tradicionalnom objavom 'Habemus Papam' (Imamo Papu) proglasiti kardinal protođakon - francuski kardinal Jean-Louis Tauran. Zatim, s crvenom mocetom na sebi i papinskim palijem preko ramena, novi rimski biskup se predstavlja i daruje svoj prvi blagoslov Urbi et Orbi (gradu i svijetu).

Poznavatelji vatikanskih prilika najizglednijim favoritima smatraju Talijana Angela Scolu i Brazilca Odila Scherera. Bude li izabran Scola, papinstvo će se nakon 35 godina vratiti u Italiju, dok bi brazilski kardinal bio prvi neeuropski papa u 1.300 godina. Osobe koje će tijekom konklava biti na usluzi kardinalima prisegnule su na zavjet šutnje. Propisi o tajnosti konklava toliko su strogi da u četiri slučaja propisuju čak izopćenje iz Crkve bez ikakva postupka.

Konklave su počele jučerašnjom misom koju je u Bazilici sv. Petra predvodio dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano. Poručio je da Crkva mora i dalje graditi jedinstvo te da je zadaća novog pape na svjetskoj razini promicati pravdu i mir.