upozorenje generala

Novi obavještajni podaci: NATO je uvelike podcijenio sposobnosti ruske vojske

26.01.2024 u 14:29

Bionic
Reading

NATO je uvelike podcijenio sposobnost Rusije da popuni svoje oružane snage osobljem i streljivom, upozorio je Martin Herem, zapovjednik estonske vojske, za Bloomberg

General Martin Herem kaže da su novi obavještajni podaci o ruskim sposobnostima nagnali NATO da napravi novu procjenu vojnih snaga Kremlja te rezultirali nizom upozorenja o tome da se treba pripremiti za dugotrajni sukob. Suprotno ranijim predviđanjima, Rusija sada može proizvesti nekoliko milijuna topničkih granata godišnje i regrutirati stotine tisuća vojnika, rekao je.

'Mnogi su mislili da ne mogu ići dalje od toga. Danas nam činjenice govore drugačije... Oni mogu proizvesti još više, mnogo više streljiva', rekao je Herem za Bloomberg.

Admiral Tony Radakin, šef oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je u srpnju da bi Rusija mogla 'u najboljem slučaju' proizvesti milijun granata godišnje, piše Financial Times. Britansko ministarstvo obrane procijenilo je još u prosincu da bi Rusiji trebalo do deset godina da popuni svoju vojsku potrebnim kadrom. Međutim taj narativ mijenjao se posljednjih mjeseci, uz sve više vojnih zapovjednika, analitičara i dužnosnika NATO-a koji upozoravaju na sve veće kapacitete Rusije.

U rujnu je neimenovani zapadni dužnosnik upozorio na sposobnost Rusije da proizvede dva milijuna topničkih granata godišnje, piše Reuters. Christopher Cavoli, zapovjednik američkog zapovjedništva za Europu, rekao je u travnju da su, unatoč značajnim gubicima u Ukrajini, ruske kopnene snage tada bile jače nego na početku invazije na Ukrajinu.

  • +16
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

U međuvremenu, republikanci u američkom Kongresu zaustavili su napore da se pruži veća pomoć Ukrajini, a čini se da će EU propustiti svoj cilj slanja milijun komada streljiva Ukrajini do ožujka, piše Business Insider. Kao rezultat toga, manje je zaliha dostupnih na prvim crtama bojišnice, a ukrajinske snage prisiljene su smanjiti svoje borbene aktivnosti. Još u utorak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je rat u Ukrajini postao 'bitka za streljivo'. Pozvao je zapadne saveznike da obnove napore za popunjavanje ukrajinskih zaliha.

  • +6
Raketni napad na Ukrajinu Izvor: EPA / Autor: IGOR TKACHENKO

U grupnom intervjuu na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi nedostatak zapadne pomoći rezultirao i 'vrlo velikim' nedostatkom raketa za protuzračnu obranu i topništva, uz mnogo mrtvih i ranjenih.

'Ukrajina će se jedva boriti, Ukrajina će biti slabija, a ovo će biti prilika za Rusiju da nas napadne', rekao je Zelenski, referirajući se na sve šire osvajanje svoje zemlje. 'A čim nas osvoje, vjerujte mi, to će biti rat između NATO-a i Ruske Federacije.'