istočna fronta

Ukrajinska 'Barbie': Da nismo imali Bradleyje, danas ne bismo razgovarali

18.01.2024 u 20:45

Bionic
Reading

Ruska vojska pregazila bi ukrajinske položaje na ključnom dijelu bojišnice da Ukrajina nije imala oklopna vozila Bradley isporučena iz SAD-a, rekao je vojnik za CNN

'Sumnjam da bismo ovdje razgovarali da nemamo Bradleyje', rekao je za novine ukrajinski član njegove posade, čiji je pozivni znak 'Barbie'.

'Najvjerojatnije bi sjeverno krilo već bilo izgubljeno bez njih', ističe.

U izvješću se navodi da su oklopna vozila Bradley bila od vitalnog značenja za odbijanje žestokih ruskih napada u blizini grada Avdivke u istočnoj Ukrajini, a koji im je mjesecima bio meta, prenosi Insider.

Debeli oklop vozila, snažni topovi od 25 milimetara i sposobnost da se bore protiv noćnih napada korištenjem toplinske slike učinili su ih vitalnim dijelom opreme za ukrajinske snage, navodi se u izvješću.

SAD je isporučio Ukrajini 186 oklopnih vozila Bradley kao dio paketa pomoći početkom 2023., a intenzivno su korištena u sklopu ukrajinske protuofenzive tijekom ljeta.

Ukrajina je isprva koristila vozila kao dio ambicioznih napada na ruske položaje, ali ih je rusko topništvo uspjelo gađati. Prošlog lipnja pojavile su se snimke pougljenjenih ostatka nekoliko vozila Bradley na području regije Doneck, nakon neuspjelog ukrajinskog napada.

Ali Ukrajina je promijenila taktiku da bi učinkovitije rasporedila vozila, a 47. mehanizirana brigada u blizini Avdivke koristi ih za obranu od ruskih napada.

  • +28
Vozila Bradley u tvrtki Đuro Đaković Izvor: Cropix / Autor: Nenad Opacak

Forbes je u prosincu izvijestio da je 47. brigada koristila Bradleyje M2 i njemačke tenkove Leopard 2A6 u brzim i razornim protunapadima prije nego što se povukla.

Ali CNN je izvijestio da zbog blokade novog paketa pomoći Ukrajini, što su proveli republikanci u Zastupničkom domu, te vrste opreme nedostaje i upotreba joj je ograničena.

Bradleyje je od SAD-a dobila i Hrvatska.

Hrvatska je sa SAD-om dogovorila isporuku 89 tih borbenih vozila, a prva 22 primjerka stigla su u prosincu u slavonskobrodsku tvornicu Đuro Đaković - Specijalna vozila. Vozilima u tvornici slijedi modernizacija, u sklopu koje će im biti ugrađene najnovije verzije topa Bushmaster kalibra 25 milimetara te druga oprema i naoružanje. Prvi modernizirani Bradley trebao bi biti završen 1. srpnja 2024.

  • +4
Vozila Bradley na putu prema Avdivki Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia