krvave bitke

Rusi u teškim gubicima, za tri godine ostaju bez ključne opreme za vođenje rata?

11.01.2024 u 08:54

Bionic
Reading

Ruska vojska je od početka invazije na Ukrajinu izgubila toliko borbenih vozila pješaštva da bi za dvije do tri godine mogla ostati bez tog oruđa nužno potrebnog za vođenje rata

Ruske snage gube barem onoliko borbenih vozila pješaštva koliko ih ruska industrija izradi ili ih povlače iz skladišta, piše Forbes. Više od tenkova, borbena vozila ili borbene mašine pješaštva, takozvani BMP-ovi, kako ih nazivaju u Rusiji, radni su konji ruskog mehaniziranog ratovanja. Oni vuku pješaštvo u bitku, podržavaju ga kad 'sjaši' i evakuiraju preživjele ako se moraju povući. Analitičar u Carnegie Endowmentu Michael Kofman napisao je da 'glavni ruski nedostatak u oklopnim vozilima nije u tenkovima, već u borbenim vozilima pješaštva'.

Rusi su krenuli u rat u Ukrajini u veljači 2022. s oko 4000 vozila BMP-1, napredno naoružanih BMP-2 i najnovijih BMP-3. Ali u 23 mjeseca teških borbi Ukrajinci su uništili oko 2000 tih vozila, koliko mogu potvrdili neovisni analitičari. To je tisuću uništenih, napuštenih ili zarobljenih BMP-ova godišnje za zemlju koja bi mogla proizvesti ili izvući iz skladišta oko tisuću BMP-ova u jednoj godini, navodi Forbes.

Čini se da je proizvodnja dosegla vrhunac s oko 400 novih modela BMP-3 godišnje u tvornici Kurganmašzavod u južnoj Rusiji. Ostalih 600 BMP-ova - stari BMP-1 iz 1960-ih i BMP-2 iz 1980-ih - dolaze iz ratnih rezervi, u osnovi otvorenih skladišta. Rusija je - zapravo Sovjetski Savez - napravila desetke tisuća BMP-ova, no mnogi su zahrđali. Nedavno prebrojavanje, oslanjajući se na satelitske snimke, pokazalo je da je 3000 starih BMP-ova ostalo u skladištu - od kojih ih je više od 700 vidljivo polomljeno i vjerojatno nepopravljivo.

  • +2
BMP-2 Izvor: Profimedia / Autor: YASUYOSHI CHIBA / AFP / Profimedia

Osim ako Kurganmašzavod ne može znatno proširiti proizvodnju, generacija BMP-ova spremnih za rat mogla bi jako opasti, počevši od 2026., ali i prije, ako se održi nedavna stopa gubitaka. Dok su ruske snage u prosjeku gubile oko 80 borbenih vozila mjesečno 2022. i 2023., analitičar Andrew Perpetua u ponedjeljak je izbrojio desetak uništenih, oštećenih i napuštenih BMP-ova u jednom danu. To ukazuje na mjesečni gubitak ne manji od 300 BMP-ova.

Nije teško objasniti nagli porast gubitaka. Kremlj je odlučan zauzeti grad Avdivku u istočnoj Ukrajini, a istovremeno eliminirati ukrajinski mostobran na lijevoj obali rijeke Dnjepar u južnoj Ukrajini. Obje su se kampanje pokazale iznimno skupima - zapravo gotovo samoubilačkim za pješake i članove posade vozila. Ali ruski zapovjednici tvrdoglavo ustraju, očito se nadajući pobjedi uoči ruskih predsjedničkih izbora u ožujku. Rusi znaju da dolazi kriza i da neće imati dovoljno BMP-ova. Vojska s obiljem namjenskih borbenih vozila ne sastavlja sirove improvizirane inačice na način na koji je to učinila ruska vojska.