loše zaštićeni

Novi napad na djelatnika hitne: 'Zar je potrebno da netko smrtno strada?'

31.03.2024 u 20:21

Bionic
Reading

Djelatnici hitne medicinske pomoći, kažu, gotovo su svakodnevno izvrgnuti verbalnim napadima. No, česti su i fizički. Tomu svjedoči i napad na djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije u Novom Glogu. Apeliraju na mjerodavne da status službene osobe, koji oni nemaju, može spriječiti takve napade.

Dok su njegovi kolege pružali pomoć ozlijeđenoj osobi pokraj ugostiteljskog objekta u Novom Glogu, vozač Josip Adamić bačen je na pod i napadnut. Nisu očekivali da će, dok pružaju pomoć, ona biti potrebna i nekom od njih. Kada je dispečerka primila poziv za pomoć, prije odlaska na intervenciju nije joj rečeno da je riječ o tučnjavi.

'Kada su došli tamo, shvatili su da se radi o tučnjavi, zbog čega je potom tek tada kontaktirana policija. Tijekom intervencije koju su pružali naš liječnik i zdravstveni tehničar i sam vozač je napadnut od jednog od sudionika u toj tučnjavi. Ta osoba je prvo udarila naše vozilo, a potom i našeg vozača', kaže za HRT Zlatica Kučko-Gudelj, ravnateljica Zavoda za Hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

Napadača nekoliko minuta prije podignuo s ceste

Napadnuti vozač hitne, koji srećom ima lakše ozljede, oglasio se na stranici Hitna 194 koja je i objavila snimke napada. Zahvalio je ministru zdravstva koji ga je nazvao i ponudio mu pomoć. Ističe da radi u hitnoj pomoći već 40 godina te da je baš svog napadača nekoliko minuta prije podignuo s ceste na kojoj je ležao. Njegovi kolege u šoku.

'Osjećamo se teško. Svima nama prolaze kroz glavu te situacije u kojima smo se našli nebrojeno puta tako da teško to sve zajedno proživljavamo', kaže Željko Poljak, voditelj ispostave Hitne medicinske pomoći u Križevcima.

'Snimaju nas, na sve načine maltretiraju, ne svi, ali masu slučajeva', kaže Petar Orehovečki, vozač u ispostavi Hitne medicinske pomoći u Križevcima.

Predsjednik Sindikata hitne medicine ističe da su sve učestaliji napadi na djelatnike diljem Hrvatske te upozorava da su već nekoliko puta tražili izmjene zakona.

'Zar je potrebno stvarno da neki djelatnik intervencijske pomoći smrtno strada da bi se donio zakon da su djelatnici hitne medicinske pomoći službene osobe? Mi smo vani, radimo na ulici... Mi nismo na ovaj način adekvatno zaštićeni', kaže predsjednik Sindikata Hitne medicine Danijel Šota.