MEĐUNARODNA SREDSTVA

Novi kamp za migrante u napuštenom selu, s uvjetima za izolaciju zaraženih u BiH

20.04.2020 u 12:05

Bionic
Reading

Novi prihvatni centar za ilegalne migrante u BiH, uspostavljen u blizini Bihaća, moći će prihvatiti do tisuću osoba, a ima i kapacitete potrebne za izolaciju zaraženih koronavirusom, potvrdio je u ponedjeljak ured Međunarodne organizacije za migracije (IOM)

Masovan priliv ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu zaustavila je pandemija koronavirusa, nakon što su sve države Europe čvrsto zatvorile svoje granice, no u BiH je, prema procjenama policijskih agencija, ostalo "zaglavljeno" njih do šest i pol tisuća, koji su namjeravali nastaviti put ka Zapadu.

Najveći dio smješten je u prihvatnim centrima u okolici Sarajeva te Velike Kladuše i Bihaća, no na stotine ilegalnih migranata i dalje luta tim gradom boraveći u parkovima i spavajući u ruševnim zgradama.

Vijeće ministara BiH prošlog je tjedna donijelo odluku kojom je ilegalnim migrantima zabranjeno svako kretanje po zemlji i uvedena obveza stalnog boravka u prihvatnim centrima.Ta je mjera uvedena kako bi se spriječilo moguće širenje koronavirusa.

Vlasti u Bihaću stoga su odredile napušteno selo Lipa, 25 kilometara od grada u smjeru Bosanskog Petrovca, kao lokalitet za novi prihvatni centar u kojem bi se smjestili migranti za koje nema mjesta u drugim sličnim objektima.

Osim lokalnih vlasti, uspostavu novog prihvatnog centra financirala je i Europska unija te Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

  • +7
Koronavirus u BiH Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Iz međunarodnih izvora osigurana je financijska potpora za uspostavu izolacijskog dijela kampa u kojem će migranti i izbjeglice, koji su prethodno bili bez medicinske skrbi, imati mogućnost liječničkog pregleda, a iz IOM-a ističu kako je to posebice važno zbog trenutne situacije prouzročene pandemijom koronavirusa.

Kamp u selu Lipa, kako je istaknuto, sadrži svu potrebnu infrastukturu kako bi se korisnicima pružile osnovne humanitarne potrebe u vidu smještaja, prehrane, higijene, sanitarija i medicinske zaštite.

Kampom će upravljati IOM i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) , u suradnji s vladom Unsko-sanske županije.