pandemija

Papa političarima: U borbi protiv koronavirusa, prvo zemlja zatim stranka

20.04.2020 u 11:22

Bionic
Reading

Papa Franjo pozvao je u ponedjeljak političare da odbace stranačke podjele kako bi se zajednički borili protiv krize uzrokovane pandemijom koronavirusa

Franjine privatne jutarnje mise zadnjih se šest tjedana, od izbijanja epidemije u Italiji, putem televizije prenose uživo.

'Molimo se danas za sve muškarce i žene s političkim pozivom', rekao je Papa na početku mise te dodao da je 'politika visoki oblik dobročinstva'.

Misi je prisustvovala tek nekolicina bliskih suradnika umjesto nekoliko desetaka gostiju, kao što biva u uobičajenim okolnostima.

'(Molimo se) za političke stranke raznih zemalja kako bi u ovo doba pandemije zajednički tražili dobrobit za zemlju, a ne dobrobit za vlastitu stranku', uputio je Papa.

Poglavar 1,3 milijarde katolika nije imenovao ni jednu zemlju niti političara. Papa Franjo, koji vodi mise i drži opće audijencije bez sudjelovanja javnosti, skreće pozornost na posljedice krize za društveno najranjivije skupine - pogotovo beskućnike i migrante.

U nedjelju je pozvao na sveobuhvatnu viziju svijeta nakon krize zbog covida-19 te upozorio da bi nas mogao pogoditi 'još gori virus, virus sebične indiferentnosti', ako izostane globalna solidarnost ili ako se neke sektore društva isključi iz oporavka.