UZ MJERE OPREZA

Otvaraju se jaslice u Norveškoj, a uskoro i škole - unatoč zabrinutosti roditelja

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2020 11:28
  • Objavljeno 20.04.2020 u 11:28
Oslo

Oslo

Izvor: EPA / Autor: HAKON MOSVOLD LARSEN

Norveška je u ponedjeljak počela otvarati svoje jaslice, što je prvi korak prema sporom i postupnom ublažavanju ograničenja uvedenih zbog epidemije koja se u toj zemlji čini pod kontrolom, no neki zabrinuti roditelji pokrenuli su peticiju protiv te mjere.

Otvaranje jaslica nakon pet tjedana koliko su bile na snazi mjere poluizolacije, vlasti opravdavaju sanitarnim procjenama - čini se da covid-19 uglavnom zaobilazi djecu, a zbrinjavanje djece u organiziranim ustanovama pomoći će njihovim roditeljima da se postupno počnu vraćati na posao.

Neki su roditelji ipak zabrinuti i strahuju, pa su i u Norveškoj kao i u Danskoj koja je svoje škole otvorila u srijedu, pokrenuli na Facebooku kampanju pod nazivom "Moj dijete nije pokusni kunić u laboratoriju za covid-19".

Također su pokrenuli online peticiju koja je u ponedjeljak ujutro imala više od 28.000 potpisa.

"Odlazak u vrtić nije opasan", ustvrdila je ranije ministrica obrazovanja Guri Melby.

Ponovno otvaranje vrtića praćeno je mjerama opreza. Djeca mlađa od tri godine moraju biti pod nadzorom odrasle osobe u skupinama po tri, a djeca od tri do šest godina u skupinama po šestero djece i ne smiju se miješati s drugima.

Uz Austriju i Dansku, Norveška je jedna od prvih europskih zemalja koja je ublažila ograničenja uvedena zbog epidemije koronavirusa na snazi od 12. ožujka.

Psihoterapeuti i psiholozi mogu ponovno početi svoje aktivnosti od ponedjeljka, frizerski saloni i dermatolozi ovaj tjedan.

Osnovne škole ponovno će se otvoriti 27. travnja.

Trgovine nisu u Norveškoj morale biti zatvorene, ali ugostiteljski objekti većinom jesu.

Kulturna i sportska okupljanja zabranjena su do najmanje 15. lipnja.

Veliki gradovi već su objavili da odustaju od tradicionalnih mimohoda za nacionalni praznik 17. svibnja.

Do nedjelje je Norveška s 5,4 milijuna stanovnika imala 7068 zaraženih i 154 smrti povezanih s koronavirusom i bilježi već nekoliko dana pad hospitalizacije pacijenata zaraženih tim virusom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!