što se mijenja

Novi jelovnik za osječke vrtiće: Umjesto bijelog raženi kruh, zimi griz uz cimet, a jest će se i sarma te poriluk

15.01.2019 u 10:07

Bionic
Reading

Od 28. siječnja mijenja se jelovnik u osječkim dječjim vrtićima u koje se dnevno doprema oko 2500 ručkova te približno toliko doručaka i užina. Prilikom izrade novog jelovnika vodili su se Prehrambenim standardom za planiranje prehrane djece u dječjim vrtićima. Njegovu energetsku vrijednost, kao i do sada, kontrolirat će Zavod za javno zdravstvo

Od 28. siječnja mijenja se jelovnik u osječkim dječjim vrtićima, u koje se iz centralne kuhinje pet dana u tjednu doprema oko 2500 ručkova te približno toliko doručaka i užina. Jelovnik je sastavljen na bazi četiri tjedna te se svaka četiri tjedna ponavljaju namirnice doručka, ručka i užine.

'Pri ovoj smo izmjeni jelovnika nastojali promijeniti ono na što su nas roditelji najviše upozoravali, a to je pretjerana upotreba margarina u prehrani te posluživanje isključivo bijelog kruha kao obroka', rekla je za Glas Slavonije zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Osijek Silvija Nikić te dodala kako je margarin prije često bio sastavni dio doručka i užine, a od sada će na jelovniku biti samo jedan dan u tjednu, i to četvrtkom.

Bijeli kruh će se također, zasad, samo četvrtkom zamijeniti raženim kako bi vidjeli reakciju djece na njega. Ako im se bude svidjelo, dodala je Nikić, ubuduće će biti što je više moguće zastupljen u vrtićkoj prehrani.

Dva ponedjeljka u mjesecu osječki će mališani u vrtićima za doručak umjesto kukuruznih pahuljica dobivati muesle sa suhim voćem, a u sklopu zimskog jelovnika jedan dan rezerviran je za griz te će uz kakao djeci ponuditi i cimet kao začin.

'Uz to, za jedan smo obrok uveli domaći namaz od slanutka koji će se pripremati u našoj kuhinji', najavila je Nikić.

Za ručak će se dva ponedjeljka u povrtnu juhu umjesto tjestenine ukuhavati proso, a jednom mjesečno će osječki vrtićarci jesti varivo od poriluka, dok će uz goveđi gulaš umjesto tjestenine imati palentu.

'Umjesto mesnih okruglica, na jelovniku će se u zimskom razdoblju naći varivo od kiselog kupusa, odnosno sarma', objasnila je za Glas Slavonije Nikić.

Izmjene u obrocima, napominje ona, pokusne su jer im nije cilj uvrštavati u jelovnik hranu ako ju djeca ne prihvaćaju. Prilikom izrade novog jelovnika vodili su se Prehrambenim standardom za planiranje prehrane djece u dječjim vrtićima.

'Naše će nas servirke izvještavati o tome kako djeca prihvaćaju nove obroke, odnosno koliko hrane ostaje. Jasno, nitko ne očekuje da će djeca odmah prihvatiti nepoznate namirnice, nego nakon dužeg razdoblja. Nadamo se da će im se svidjeti', vjeruje Nikić.