e-vrtić

U ovom osječkom vrtiću roditelji znaju što im dijete radi u svakom trenutku

01.11.2017 u 20:53

Bionic
Reading

Prvi dječji e-vrtić otvorio je ovoga listopada vrata mališanima u Osijeku. Od standardnih predškolskih ustanova Lastavica se razlikuje po produženom radnom vremenu, ali i po korištenju suvremene tehnologije uz pomoć koje roditelji mogu provjeravati kako im dijete provodi dan

Od standardnih predškolskih ustanova ova se ne razlikuje samo po radnom vremenu. Osim što ono traje od 6 do 20 sati, roditelji putem aplikacije Dinamikom imaju mogućnost u svakom trenutku provjeriti što im dijete radi i kako je provelo dan u vrtiću.

'Vidjela sam da korisnici žele čvrsto povezan kontinuitet između institucionalnog i obiteljskog odgoja jer često kontaktiraju s nama kroz dan. Kako nismo u mogućnosti biti svakoga trenutka dostupni dok smo s djecom i govoriti što se događa, uveli smo dodatni aspekt toga odnosa među nama', tumači za tportal Monika Đuranović, vlasnica i ravnateljica e-vrtića Lastavica.

Isključiv pristup aplikaciji imaju roditelji mališana u vrtiću koji su za to podnijeli zahtjev. Uz pomoć Dinamikoma otvara im se kompletan sadržaj toga dana u vrtiću uz videosnimke i fotografije, kao i pisano objašnjenje. Korisnici, također, među sobom mogu komunicirati porukama, videozapisima ili fotografijama.

'Ništa nije javno i sve je strogo kontrolirano jer je riječ o djeci. Roditelji u svakom trenutku mogu stupiti u kontakt s bilo kim od odgajatelja ili stručnih suradnika, pedagoga, psihologa i medicinske sestre. Mogu im poslati poruku i dobit će opsežan odgovor. Imaju pristup razvojnoj mapi djeteta koja se svakodnevno ažurira. Eksponiranje djece putem društveno dopuštenih sadržaja poput Facebooka i Instagrama je loše, protiv toga sam, a s druge strane roditelji žele imati povratne podatke o tome kako je prošao dan u vrtiću', objašnjava Đuranović, a doznajemo da je, između ostalog, završila i tečaj znakovnoga jezika. 

  • +5
Dječji vrtić Lastavica Izvor: Facebook/Dječji vrtić Lastavica / Autor: Dječji vrtić Lastavica

Ona smatra kako treba ići u korak s najnovijim tehnološkim trendovima i iskoristiti sve njegove prednosti jer je hrvatski predškolski sustav zastario i u njemu se radi na tradicionalne načine. 

Trenutno je u ovom vrtiću desetero mališana, ali svakodnevno stižu upiti zainteresiranih roditelja. Na predupisnoj listi je već 15 novih kandidata. Radi se zbog toga već i na programu za jaslice. U Lastavici je trenutno troje zaposlenih, dvoje odgajatelja i kuharica, dok po sedam sati tjedno imaju stručne suradnike, psihologa i pedagoga, a dva sata i medicinsku sestru.

'Strogo se kontrolira i ulaz u ustanovu. Pristup imaju roditelji, stručni suradnici i dostavljači hrane dok se svi ostali moraju javljati na interfon', dodaje ova defektologinja koja je već uspostavila kontakt s kolegicama koje rade u inozemstvu od Dohe u Kataru do Londona, ali je uspostavila i komunikaciju s Tokijem kako bi razmjenjivali iskustva.