vojska u pripravnosti

Nove barikade u Kosovskoj Mitrovici: 'Srbija pod utjecajem Rusije planira destabilizirati Kosovo'

27.12.2022 u 17:15

Bionic
Reading

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla u utorak je rekao da Srbija pod utjecajem Rusije planira destabilizirati Kosovo kroz podršku srpskoj manjini na sjeveru države koja tri tjedna prosvjeduje i blokira ceste

Srbi u podijeljenoj Kosovskoj Mitrovici, na sjeveru Kosova, u utorak su podigli nove barikade, nekoliko sati nakon što je Beograd objavio da je srpska vojska stavljena u stanje visoke borbene pripravnosti, nakon nekoliko tjedana eskalacije napetosti između Srbije i Kosova.

“Upravo je Srbija, pod utjecajem Rusije, podigla stanje vojne pripravnosti i naređuje podizanje novih barikada kako bi opravdala i zaštitila kriminalne skupine koje teroriziraju građane srpske nacionalnosti na Kosovu“, izjavio je kosovski ministar.

Srbija negira da pokušava destabilizirati Kosovo i tvrdi da samo želi zaštititi srpsku manjinu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će Srbija "nastaviti borbu za mir i tražiti kompromisna rješenja".

Na konferenciji za medije uz patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, kojem dan ranije nije dopušteno ući na Kosovo, Vučić je optužio „Albance i dio međunarodne zajednice“ da im je cilj protjerivanje Srba sa sjevera Kosova.

„Konačni cilj je izbacivanje Srbije za sva vremena s Kosova i Metohije“, rekao je srbijanski predsjednik, a „posebno izbacivanje apsolutno neposlušnog srpskog naroda“ s tog područja.

Službeni Beograd je dan ranije priopćio da Kosovo planira napasti Srbe i nasilno ukloniti barikade koje su podigli na sjeveru Kosova, pa naredio najvišu pripravnost vojske, prenosi Reuters.

  • +19
Prosvjed Srba na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: Alexandar Djorovich / Sputnik

Srbi na Kosovu podižu barikade od 10. prosinca, nakon uhićenja bivšeg policajca zbog navodnog napada na prostorije kosovske Centralne izborne komisije. Uhićeni Dejan Pantić optužen je za terorizam i „napad na ustavni poredak“, rekao je tada ministar Sveçla.

Kosovska vlada priopćila je kako je policija spremna djelovati, no da čeka da mirovne snage NATO-a KFOR na Kosovu odgovore na njihov zahtjev za uklanjanjem barikada. Vučić je rekao da su u tijeku razgovori sa stranim diplomatima o tome kako riješiti situaciju.

Srbi na Kosovu u utorak su u Mitrovici kamionima blokirali cestu koja povezuje većinski srpski dio grada s onim s albanskom većinom.