MILINOVIĆEVA DIMNA ZAVJESA

Novac za potporu kafićima nije osiguran

Bionic
Reading

Pozivajući kafiće da se u što većem broju odluče za zabranu pušenja, ministar zdravstva Darko Milinović najavio je mogućnost da se takva odluka vrednuje određenim beneficijama, sukladno financijskim mogućnostima u idućoj proračunskoj godini

Detalji rješenja koje je ministar najavio dan nakon što je Vlada usvojila izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, međutim, zasad su nepoznati i prema informacijama Poslovnog dnevnika tek se trebaju razraditi.

Međutim, kako se doznaje, najvjerojatnije će biti riječi o novčanim poticajima kafićima, koji bi se mogli isplaćivati unutar bilo koje stavke koja podrazumijeva prevenciju bolesti. U oporbenom SDP-u, međutim, upozoravaju da će isplata poticaja biti bačen novac ako istodobno ne krene ozbiljna javnozdravstvena kampanja protiv pušenja.

Poticaji će, doznaje se od Zlatka Puntijara, predsjednika ceha ugostitelja u Hrvatskoj obrtničkoj komori, biti predmet daljnjih pregovora s Ministarstvom zdravstva.

Pušači su zadovoljni preinakama Zakona

Gubici veći od potpora Novi Zakon koji je Vlada uputila u Sabor regulira da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 četvornih metara te da prostor ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine javnog prostora, odnosno 20 posto površine prostora za usluživanje u ugostiteljskim objektima.

Vlasnici manjih kafića koji neće moći ispuniti navedeno moći će dopustiti pušenje u svom kafiću.Onima koji se odluče za nepušački kafić ministar obećaje potporu, no pitanje je koliko bi visoka mogla biti da neutralizira gubitke u poslovanju koji se očekuju s eventualnim padom broja gostiju.

Također je pitanje koliko novca u proračunu za iduću godinu Milinović može dobiti za svoje nepušačke nagrade, no u Ministarstvu zdravstva odgovor nije bilo, već poručuju da će se ta ideja tek razraditi.

Vlasnici kafića zasad se ne žele izjašnjavati, a njihov pregovarač Zlatko Puntijar tvrdi da će nepušački lokali u novim uvjetima bolje poslovati te da bi stoga njihov broj mogao biti znatno veći nego se očekuje. Inače prema podacima Ministarstva zdravstva od početka primjene aktualnog Zakona, od 8552 inspekcijska nadzora uočeno je samo 20 nepravilnosti.

'Naš najveći problem bio je nedostatak izbora i njegovim rješavanjem dobili smo mnogo. Kad imate izbora, ima mjesta za sve. Lokali koji se opredijele za nepušenje, primjerice u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici, radit će jednako dobro kao i pušački jer i oni imaju svoju publiku za jutarnju kavu bez cigarete. Nepušačkih bi stoga moglo najviše u zona s više uzastopnih ugostiteljskih objekata', tvrdi Puntijar.