UGROŽEN TURISTIČKI IMIDŽ

Portugalcima zbog novih žarišta ograničen ulazak u nekoliko članica EU-a

19.06.2020 u 15:56

Bionic
Reading

Svakodnevna pojava nekoliko stotina novih slučajeva zaraze koronavirusom i širenje epidemije nakon zabave u regiji Algarve ugrozili su imidž Portugala kao sigurnog odredišta za odmor a nekoliko članica Europske unije istodobno je odlučilo ograničiti ulaske posjetitelja iz te zemlje.

Portugalsko Ministarstvo vanjskih poslova u petak je ustvrdilo kako novi slučajevi zaraze ne znače da je ta zemlja nesigurna istaknuvši kako Portugal zapravo testira više ljudi od drugih država pa su veći brojevi zaraženih.

Portugal je šesta država iz EU po broju testiranih osoba gdje je takvih 98.700 na milijun stanovnika a broj zaraženih i umrlih uslijed zaraze znatno je niži nego u susjednoj Španjolskoj.

Danska je u četvrtak objavila kako neće dopustiti ulazak na svoj teritorij putnicima iz Portugala unatoč činjenici da od 27. lipnja otvara svoje granice za državljane većine europskih država.

Austrija, Bugarska, Češka i Litva uvele su obveznu karantenu odnosno testiranje i samoizolaciju za osobe koje tamo dolaze iz Portugala.

"Naravno, ukoliko se to ne promijeni Portugal zadržava pravo primijeniti mjere reciprociteta", navelo je u izjavi portugalsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Vlasti u Portugalu izvjestile su o nešto više od 38 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom i o 1524 preminule osobe a iz Ministarstva zdravstva u četvrtak su potvrdili kako se na dnevnoj razini u proteklih mjesec dana bilježilo po nekoliko stotina novozaraženih od čega je 80 posto bilo na području Lisabona.

Novih 69 slučajeva potvrđeno je i na području Lagosa, turističkog grada u regiji Algarve što se povezuje s rođendanskom zabavom koja je tamo održana prije dva tjedna uz sudjelovanje stotinjak osoba. Nakon toga je testirano tisuće osoba.

Okupljanja u Portugalu dopuštena su samo u skupinama do 20 osoba no u pravilu ih je na zabavama puno više pa je policija prisiljena intervenirati kako bi se takva kršenja propisa spriječila.

Pojava žarišta zaraze u regiji Algarve mogla bi za nju značiti katastrofu jer je riječ o području ovisnom o turizmu.