'EPIDEMIJA CIRKULIRA'

Britanija smanjuje razinu opasnosti od koronavirusa

19.06.2020 u 15:21

Bionic
Reading

Ključni britanski dužnosnici zaduženi za zdravstvo suglasili su se u petak kako bi opasnost koju predstavlja bolest COVID-19 u toj zemlji sada trebalo označiti nešto nižom razinom.

Kako prenosi Reuters, Zajednički centar za biološku sigurnost preporučio je da se upozorenje na razinu opasnosti od COVID-19 koje je sada na trećem stupnju snizi na četvrti. To znači kako bi ubuduće vrijedilo upozorenje da "epidemija cirkulira" umjesto onoga da je postoji visoki rizik odnosno mogućnost eksponencijalnog prijenosa virusa.

Zdravstveni su dužnosnici ovu preporuku dali na temelju činjenice da se neprekidno smanjuje broj novih slučajeva zaraze u cijeloj zemlji. "To ne znači da je pandemija završena. Virus je još uvijek u zajednici i cirkulira pa je moguća pojava lokalnih žarišta", stoji u izjavi.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock kazao je kako je smanjenje razine opasnosti koju predstavlja koronavirus važan trenutak za zemlju jer dokazuje njenu sposobnost da se izbori sa zarazom. Velika Britanija zabilježila je 50 tisuća smrtnih slučajeva prouzročenih koronavirusom, što je jedan od najgorih ishoda među svim državama pogođenim pandemijom. Više od 8,5 milijuna ljudi diljem svijeta do sada je zaraženo, a umrlo ih je više od 452 tisuće.