POSLJEDICE BREXITA

'Nova situacija može biti opasna za periferne zemlje Europe'

24.06.2016 u 14:26

Bionic
Reading

Građani Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu su odabrali izlazak iz Europske unije. O uzrocima i posljedicama takve odluke u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvoga' govorili su profesori Dejan Jović i Goran Bandov

Prva posljedica Brexita, kaže Jović, bila je reakcija tržišta, i pad funte od 11 posto u odnosu na američki dolar što je najveći pad od 1985. 'Moguće je da se radi o inicijalnom šoku i da će se stvari normalizirati, a moguće je i da se kriza značajno produbi i otvori nove krize', mišljenja je Jović. Goran Bandov kaže da je riječ o strukturiranom problemu u konačnici prvenstveno za građane. 'Meni se čini da su građani kako Europske unije tako i UK-a sada u posebnim problemima. Velik broj građana Poljske, Francuske, Litve, Slovačke živi u Britaniji i tamo ostvaruje određeni životni ciklus. Od školovanja i rada, postali su dio britanskog društva i njima je upitna sada egzistencija tamo i pitanje je hoće li moći ostati', objasnio je Bandov za HRT dodavši da imate i milijune Britanaca koji žive u Španjolskoj i Francuskoj koji se pitaju kako dalje.

'Do sada je to bilo regulirano unutar Europske unije, a proces sada ide na propitivanje u sljedeće dvije godine. Vrlo vjerojatno će proces razdruživanja trajati dulje od dvije godine', naglašava Bandov.

Po njegovu mišljenju, tu je i pitanje financijskih usluga koje će se sada najvjerojatnije preseliti u Luksemburg i riječ je o jedinoj zemlji koja će nakon svega biti jedini stvarni dobitnik.

Dejan Jović je kazao da su u Velikoj Britaniji Europska unija i Europa teme već dugo te su isto tako dugo izloženi kritici i sumnjičenju. Kazao je i da je Laburistička stranka dugo bila protiv Europsko unije smatrajući je kapitalističkom projektom koji je usmjeren protiv radništva, a poznato je kako je Margaret Thatcher eksploatirala probleme Europske unije kao instrumenta koji dovodi pitanje britanske suverenosti, a time i demokraciju. Naglašava da je Britance zabrinula i prevelika integracija Europske unije.

EU se, kaže, bitno razlikuje od one kojoj su se oni pridružili 1973. 'Tada je to bio ekonomski koncept, a danas imamo i političku komponentu, imamo valutu kojoj se nisu pridružili, ali je tu kao i Schengen. 'Sve je to previše integracije za London', tvrdi Jović. Naravno, tu je i pitanje imigranata. ' Tristo ljudi godišnje više dolazi u Britaniju nego što ih odlazi, što stvara velik pritisak na javne službe i paniku i strah kod Britanaca. Teško je dobiti posao i mnogi misle da su imigranti krivi. Smatram da je to pogrešno i da imigranti u velikoj mjeri pridonose njihovu ekonomskog uspjehu', kazao je Jović i dodao da se zbog toga lako konstruiraju strahovi na ksenofobnim elementima.

Bandov smatra da je sada pitanje kako će se zemlje Europske unije koje će predvoditi Francuska postaviti prema izlasku Velike Britanije iz Europske unije i hoće inzistirati na strogim kaznama, iako se to neće tako zvati, kako bi bili primjer i kako bi se sve ostale zemlje koje bi to željele stopiralo.

Jović je istaknuo da se radi o važnom danu za Europsku uniju, ali i posebno za Ujedinjeno Kraljevstvo koje će se suočiti s identitetskom krizom jer se ponovno javlja novo pitanje oko statusa Škotske koja je glasovala za ostanak. Jović smatra da je Brexit loša vijest za zemlje zapadnog Balkana koje su izvan EU-a jer će sad sve snage biti okrenute reguliranje odnosa s Ujedinjenim Kraljevstvom i sve drugo će stati.

'Pitanje je u kojem će se smjeru EU okrenuti. Prvo je mogućnost da se ovo iskoristi za još veću integraciju i da kažu otišli su Britanci hajdemo se sada pokušati jače ujediniti, a moguć je i drugi scenarij u kojem dio zemalja ne želi veću integraciju', navodi Jović koji smatra da se suočavamo s dilemom nacionalizma ili projekta europskog integriranja. Europska unija formirana je da bi kontrolirala nacionalizam u Europi jer je nacionalizam zapalio dva svjetska rat te je Europska unija i antiratni projekt. Uskoro slijede američki izbori i ako pobijedi Donald Trump, imat ćemo promijenjenu globalnu situaciju koja može biti opasna prvenstveno za periferne zemlje Europske unije poput Hrvatske i zemlje na granici Europskoj unije. Pozvao je odgovorne za ozbiljno shvate situaciju i osmisle politike kako ne bi bili samo puki objekti događanja.