TKO JE UBOJICA?

Nova potvrda da Hrvoja Turibaka nije ubio brat Tomislav

11.10.2012 u 09:23

Bionic
Reading

Istražitelji su nedavno gotovo sasvim isključili mogućnost da je Hrvoja Turibaka (24) početkom srpnja u njihovu stanu u Ulici Drage Gervaisa u naselju Špansko ubio njegov brat Tomislav (22) nakon rezultata vještačenja računala koje je koristio ubijeni

Nakon što je 3D simulacija koju je napravio vještak Vojin Maštruko pokazala da je ubojica osoba visoka najmanje 190 cm, a mlađi je Turibak puno niži, tvrdnje da Tomislav Turibak nije ubojica dodatno je potkrijepilo vještačenje računala ubijenog mladića, piše Jutarnji list.

Naime, utvrđeno je da je Turibaka ubojica zatekao dok je u sobi na računalu pisao rad za fakultet na kojemu je bio jedan od najboljih studenata. Analizom dokumenata otvorenih na računalu uočeno je da je posljednju operaciju - umetanje jedne fusnote u znanstveni rad - Turibak napravio u 14.07 sati, odnosno da je bio živ u trenutku dok se njegov brat već rolao oko Jaruna, gdje su ga snimile nadzorne kamere.


Neposredno prije smrti Hrvoje Turibak označio je dio teksta te ga se spremao 'pejstati' u drugi dokument. Time je u potpunosti demantirana radna verzija policije prema kojoj je Tomislav Turibak ubio svog brata, a zatim se uputio na rolanje da bi negdje odbacio nož kojim je ubojstvo počinjeno.

Tomislav Turibak je u istoj odjeći u kojoj je bio i kad je na njegov poziv došla policija snimljen na nadzornim kamerama dok je prolazio pokraj tri objekta. Usporedbom točnog vremena u kojemu je Turibak snimljen na pojedinim kamerama zaključeno je da se sasvim sigurno rolao oko 13.57 sati, kad ga je snimila nadzorna kamera hotela Antunović kako se kreće u smjeru Jaruna. U 14.21 ponovno su ga snimile kamere na Vrbanima, a i dalje se kretao prema Jarunu. U 14.38 opet ga snima ista kamera kod Antunovića, ali sada u povratku. Ubojstvo je prijavljeno u 14.55 sati. Dakle, u vrijeme dok se Turibak kretao između Antunovića i Vrbana, njegov stariji brat još je bio živ i radio je na računalu.

Drugu verziju, po kojoj bi Turibak mogao ubiti svoga brata nakon povratka s rolanja, demantira niz detalja. Prema njoj, ubojstvo bi moralo biti počinjeno između 14.38 i 14.55, dakle u 17 minuta. No taj dio demantirao je obdukcijski nalaz prema kojemu je Turibak umro od iskrvarenja određeno vrijeme nakon zadobivenih uboda te činjenica da bi ubojica na odjeći morao imati obilne tragove žrtvine krvi, a takvo nešto nije pronađeno. Štoviše, Tomislav je bio u istoj odjeći u kojoj se rolao. Dakle, on bi u tih 17 minuta morao stići kući, ubiti brata te se presvući u odjeću identičnu onoj u kojoj je bio.