SVE VIŠE BENEFICIJA

Nova pogodnost za radnike: Plaćeni dopust i psihološka pomoć u slučaju razvoda braka

12.07.2023 u 20:58

Bionic
Reading

Zdravstvene usluge i tretmani za mentalno zdravlje i neplodnost, plaćeni menstrualni dopust, čak i slobodan dan za oplakivanje uginulog kućnog ljubimca - u protekih nekoliko godina, sve je više pogodnosti za zaposlenike kako bi se udovoljilo njihovoj rastućoj želji za primjerenom ravnotežom između poslovnog i privatnog života. Neke tvrtke sada uvode i podršku radnicima u procesu razvoda braka

Razvod je nedvojbeno jedan od najstresnijih mogućih životnih događaja, uz neželjene posljedice po psihičko zdravlje i ugroženu sposobnost učinkovitog rada, tumači Rebecca Pierce, bivša obiteljska odvjetnica i suosnivačica londonske konzultantske kuće za razvode Pierce & Groves, za BBC. Uz 'užasan šok' u slučaju neočekivanih razvoda, tu su i iscrpljujući financijski aspekti brakorazvodnog procesa, što iziskuje dodatno vrijeme pa zaposlenici izostaju s posla.

Sve više tvrtki svjesno je ovih poteškoća i želi svojim radnicima ponuditi beneficije koje poslodavci tradicionalno ne pružaju. Neki poslodavci nude plaćeni dopust ili fleksibilne radne aranžmane u slučaju razvoda braka, a neki i podršku za emocionalno i mentalno zdravlje.

Američka izdavačka tvrtka Hearst, koja zapošljava 12.000 ljudi, lani u rujnu pokrenula je program naknada za razvod u partnerstvu s platformom SupportPay za plaćanje uzdržavanja djece. Pogodnosti za zaposlenike uključuju besplatne terapije i pravnu pomoć, a program ima za cilj riješiti negativne posljedice rastave koje utječu na to 'kako se osjećaju, kako rade svoj posao i na njihovo opće dobro'.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, početkom 2023. savez organizacija Positive Parenting Alliance (PPA) najavio je inicijativu za promicanje politika naklonjenih zaposlenicima u procesu razvoda ili separacije. Pozvali su da se rastava prizna kao životni događaj u politici ljudskih resursa i zatražili od tvrtki da roditeljima ponude fleksibilan rad, pristup savjetovanju i interno promicanje usluga podrške za zaposlenike (primjerice, za samohrane roditelje). Prijedlog PPA-e usvojio je Tesco, pokrećući program naknade za razvod, piše BBC.

Te su dobrobiti omogućene dobrim dijelom zahvaljujući iskustavima iz pandemije covida-19, kada su normalizirani razgovori o stresu na radnom mjestu, kaže Peter Cappelli, profesor menadžmenta na školi Wharton i autor knjige 'Naša najmanje važna imovina: Zašto je neprestani fokus na financije i računovodstvo loš za poslovanje i zaposlenike'. On kaže da pogodnosti poput pomoći u slučaju razvoda braka možda neće puno koštati jer se ne koriste često, a puno ih je lakše primijeniti nego rješavati uzroke stresa na radnom mjestu.

'Staro shvaćanje da su radnici 'profesionalni' i 'ostavljaju svoje probleme pred vratima' davno je nestalo', kaže Craig Jackson, profesor psihologije zdravlja na radu na Sveučilištu Birmingham City. On ističe da će pomoć u razvodu braka omogućiti radnicima da zadrže svoje poslove dok prolaze kroz jedno od najtežih iskustava u životu, čime se povećava njihova lojalnost poslodavcu.