AMERIKA PROTIV RUSIJE

Nova era ratovanja - sve je u novcu

27.04.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Newsweek je za naslovnu priču svojeg novog broja izabrao 'Umjetnost financijskog ratovanja', u kojoj se tematiziraju ekonomske poluge Zapada u borbi protiv Putinove Rusije

'Prije petnaest godina bilo je nezamislivo da Ministarstvo financija bude u centru naše sigurnosne politike, no razvili smo mnoge nove alate koje predsjednik može koristiti', izjavio je za Newsweek Daniel Glaser, čija titula također mnogo govori - pomoćnik ministra za terorističke financije. Glaser je vođa odjela TFI (Office of Terrorism and Financial Intelligence) s 730 zaposlenih, koji je uspostavljen nakon napada na New York 11. rujna 2001.

U suvremenom ratu je prvi plotun financijske prirode, a upravo bi se na sukobu oko Ukrajine moglo pokazati što sa sobom sve nosi suvremeno financijsko ratovanje, kojim Washington zasad planira slomiti Moskvu. TFI je tako sastavio crnu listu Putinu bliskih poslovnih ljudi kojima je u međuvremenu zabranjen ulazak u SAD i onemogućeno normalno poslovanje, a sve s ciljem da se financijski i gospodarski našteti Rusiji zbog aneksije Krima. Rezultati su se odmah osjetili u Rusiji: primjerice, banka Rossiya - povezana s moćnim ljudima Kremlja - izgubila je mogućnost korištenja kreditnih katrica Vise i Mastercarda, pa joj je smanjen rejting Standard & Poor'sa

Kada vas američko Ministarstvo financija (Treasury) stavi na crnu listu, gubite mogućnost poslovanja u dolarima, kojima se koristi 87 posto svjetskih financijskih tržišta. Ono što stručnjaci već primjećuju kad je riječ o Rusiji, jest da kapital napušta ovu zemlju, i to u mnogo većoj količini nego kad je riječ o standardnom poslovanju.


MMF tako predviđa da će Rusija u 2014. imati gospodarski rast od najviše 1,3 posto, dok tamošnji ministar financija Anton Siluanov govori o nula posto, što bi bio početak recesije za ionako nestabilnu rusku ekonomiju, koja ovisi o izvozu energenata. Dosad se TFI bavio državama poput Irana i Sjeverne Koreje ili zaustavljanjem financijskih linija južnoameričkih kokainskih kartela, pa je financijski napad na Rusiju njihov najveći izazov, piše Newsweek.

Zanimljivo je i da TFI djeluje isključivo po pravilima koje je po izvršnoj naredbi osmislio američki predsjednik te nije riječ o zakonu koji je prošao Kongres.

Zbog američke crne liste tako su već zaustavljene isplate, primjerice, ruskog veleposlanstva iz Kazahstana, koje su išle preko velebanke JP Morgan Chase. Odmah se oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova iz Moskve, koje je u bijesnom priopćenju banku optužilo za 'neprihvatljivo, ilegalno i apsurdno' ponašanje.

TFI ima plan sankcija od tri razine, a Rusija je već na drugoj, a to je targetiranje važnih pojedinaca i kompliciranje međunarodnog poslovanja. Amerikanci tvrde da bi treća razina podrazumijevala paraliziranje cijelih sektora ruske ekonomije i da bi Moskva bila financijski ruinirana.

Sve ovisi o tome kako će se Vladimir Putin ponašati u ukrajinskoj krizi, a prema izvorima iz Bijele kuće, američki predsjednik Barack Obama više nema namjeru pregovarati s ruskim kolegom.