koronavirus

Nova američka studija: Cijepljeni mogu nositi i širiti istu količinu virusa kao i necijepljeni, trebaju i dalje nositi maske

07.10.2021 u 11:10

Bionic
Reading

Cijepljene osobe trebale bi nastaviti nositi zaštitne maske u javnosti jer i dalje mogu nositi, a možda i širiti, isto toliko virusa koliko i necijepljeni ljudi, a da toga nisu svjesni, pokazuju podaci nove američke studije.

Znanstvenici su analizirali količinu virusa, tzv. virusno opterećenje, kod 869 pacijenata u trenutku postavljanja dijagnoze, uključujući 632 koji su bili asimptomatski, prenosi britanska agencija Reuters. Većina infekcija uzrokovana je vrlo zaraznom delta varijantom koronavirusa.

Nisu pronašli statistički značajne razlike u prosječnom virusnom opterećenju između cijepljenih i necijepljenih osoba, ili između onih sa ili bez simptoma, ili između različitih dobnih skupina, spolova ili tipova cjepiva, prema izvješću objavljenom na internetskoj stranici medRxiv. Istraživanje još nije prošlo recenziju.

  • +9
Cijepljenje u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

"Naša studija ne daje informacije o zaraznosti", rekao je Richard Michelmore s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu, ističući kako na prijenos virusa utječe nekoliko čimbenika, a ne samo status cijepljenja i virusno opterećenje.

"Nije u redu pretpostaviti da se, budući da ste cijepljeni, ne možete zaraziti i ne možete zaraziti nekog drugog, pa i ako ste asimptomatska osoba", rekao je. Cjepiva protiv covida-19 smanjuju izglede za infekciju i smanjuju težinu bolesti. Međutim, ljudi cijepljeni protiv koronavirusa trebali bi i dalje nositi maske u javnosti jer bi mogli zaraziti druge ako se sami zaraze, savjetuju znanstvenici.