normalizaciji odnosa između Izraela i UAE-a

Norveški zastupnik nominirao Trumpa za Nobelovu nagradu za mir

09.09.2020 u 14:28

Bionic
Reading

Norveški zastupnik ponovno je nominirao američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir 2021., ovaj put zbog posredovanja u normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Kandidate za Nobelovu nagradu za mir, između ostalih, mogu nominirati parlamentarni zastupnici, ministri, sveučilišni profesori i bivši laureati.

Norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade odbio je komentirati Trumpovu nominaciju.

"To je za njegov doprinos miru između Izraela i UAE-a. To je jedinstven sporazum", rekao je za Reuters Christian Tybring-Gjedde, zastupnik desničarske Progresivne stranke.

Norveški zastupnik, koji je već nominirao Trumpa za Nobela 2019. zbog njegovih diplomatskih napora sa Sjevernom Korejom, dodao je da ga je ponovno nominirao i zbog povlačenja američkih vojnika iz Iraka.

Trump je prošle godine rekao da zaslužuje Nobelovu nagradu za mir zbog svoje politike prema Sjevernoj Koreji i Siriji i požalio se kako je vjerojatno nikada neće dobiti.

"Trebao bih dobiti Nobelovu nagradu za mnoge stvari, ako bi je dodjeljivali pravedno, što ne rade", rekao je tada Trump.

Bivši američki predsjednik Barack Obama osvojio je Nobelovu nagradu za mir 2009., nekoliko mjeseci nakon osvajanja prvog predsjedničkog mandata.

Nominacije traju do 31. siječnja, a dobitnik će biti proglašen 9. listopada sljedeće godine u Oslu.