afera agram

Nobilo: Postupak protiv Pripuza bio je očito politički motiviran

09.06.2022 u 16:35

Bionic
Reading

Odvjetnik u četvrtak nepravomoćno oslobođenog poduzetnika Petra Pripuza u aferi Agram, Anto Nobilo, ocijenio je da je postupak protiv njegovog branjenika bio ''očito politički motiviran i bez ijednog dokaza'', dok je Uskok najavio žalbu na oslobađajući dio presude.

Petorica bliskih suradnika pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u četvrtak su nepravomoćno osuđena u aferi Agram na kazne od sedam do 14 mjeseci zatvora, dok su prvooptuženi poduzetnik Petar Pripuz i njegovi suoptuženici oslobođeni optužbe da su Pripuzovim tvrtkama namještali poslove zbrinjavanja otpada, kao i za zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad.

''Premda je moj klijent Petar Pripuz, prvookrivljenik u ovom slučaju, oslobođen svih optužbi ni on niti ja nismo zadovoljni. Smatramo da do ovog postupka nije ni trebalo doći'', kazao je Nobilo nakon izricanja presude na zagrebačkom Županijskom sudu.

''Sve što ste danas čuli od predsjednice sudskog vijeća, mi smo tvrdili od prvog dana, uključujući i odgovor na optužnicu. Ovaj postupak je očito bio politički motiviran i bez ijednog dokaza, a potrošio je, nažalost, osam godina svih naših života'', rekao je.

Nobilo je naglasio da ne postoje mehanizmi za sprečavanje da ovakve optužnice ne dolaze na sud jer se radi velika šteta klijentima.

Uskok: Bandić nije upravljao, već vladao Zagrebom

''Pripuz je od početka ovog postupka bio ugledan i jedan od najvećih gospodarstvenika u Zagrebu. Od početka ovog postupka on je kontroverzni poduzetnik. Ja sam se ubio ovih osam godina pišući izvještaje za banke i razne financijske institucije kojima su tvrtke Cezar , C.I.O.S. i Petar Pripuz bili reputacijski rizik'', kazao je Nobilo.

Zamjenica ravnateljice Uskoka Marta Šamota Galjer istaknula je da tužiteljstvo nije zadovoljno oslobađajućim dijelom presude.

  • +6
Petar Pripuz Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

''Međutim, iz obrazloženja predsjednice vijeća i svih izvedenih dokaza tijekom četverogodišnjeg postupka jasno je vidljivo na koji način je Milan Bandić ne upravljao nego vladao Zagrebom, zajedno sa Slobodanom Ljubičićem i Zagrebačkim holdingom, a što jasno potvrđuje i to da su svi njegovi pročelnici i gradski direktori danas osuđeni za kaznena djela kako je to u optužnici Uskok i ustvrdio'', rekla je.

Tužiteljica je najavila da će se Uskok žaliti na nepravomoćnu oslobađajuću presudu za točke optužnice koja se tiču namještanja posla zbrinjavanja glomaznog otpada i zamjene zemljišta s tvrtkom Bramgrad.

''Iz svih izvedenih dokaza jasno proizlazi da su okrivljenici počinili kaznena djela za koja ih je optužio Uskok te da su svojim radnjama pogodovali privatnim interesima nauštrb javne službe, a što je sama srž kaznenih djela koja su im se stavljala na teret'', precizirala je.

Najveća kazna pročelniku Bandićevog ureda

Presudom koju je nakon maratonskog suđenja objavila sutkinja Rahela Valentić, uz Pripuza je oslobođena bivša zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, nekadašnji Bandićev savjetnik Željko Horvat, bivši v.d. direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, nekadašnja načelnica u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković i direktor građevinske tvrtke Bramgrad Branko Mihaljević.

''Petar Pripuz nikoga ništa nije tražio. U Zagrebu je došlo do iznenadne situacije i u slučaju takve žurnosti moglo se ići na izravno ugovaranje posla s njegovom tvrtkom, bez raspisivanja javnog natječaja'', precizirala je sutkinja.

Pojasnila je da se Čistoća nakon toga obratila Pripuzu pa je stoga sudsko vijeće zaključilo da kaos u Zagrebu nije napravljen kako bi se pogodovalo Pripuzovoj tvrtki. Nadodala je da je C.I.O.S. dobio posao u uredno provedenom postupku koji nitko drugi u tom času nije mogao obaviti.

Najveću kaznu od godine i dva mjeseca zbog nezakonitih zapošljavanja i korištenja službenih automobila dobio je bivši pročelnik Bandićevog ureda Miro Laco.

Nekadašnji direktor ZET-a Ivan Tolić osuđen je na devet mjeseci, bivši direktor Čistoće Miljenko Benko na osam mjeseci, a dugogodišnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum na sedam mjeseci.

Bivši tajnik zagrebačkog Sportskog saveza Zdenko Antunović koji je pod kraj suđenja priznao nezakonita zapošljavanja i korištenje službenog automobila u privatne svrhe dobio je uvjetnu kaznu od osam mjeseci, a u zatvor neće ići ako u dvije godine ne ponovi nedjela.

Sutkinja Valentić je u obrazloženju presude istaknula da je Milan Bandić provodio nezakonita zapošljavanja milom ili silom. ''Ako mjesto nije postojalo, on ga je izmislio, a svoju moć je zloupotrebljavao toliko da je određivao čak i tko će gdje sjediti'', kazala je.

Većina optuženika tvrdila kako nisu krivi

Većina optuženika, među kojima i prvooptuženi Pripuz, od početka su tvrdili da nisu krivi, no dio njih se tijekom postupka ipak nagodio s Uskokom.

Krivnju za nezakonita zapošljavanja su, primjerice, priznali nekadašnji voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić i bivši šef Gradske plinare Ante Dodig, koji su sporazumno osuđeni na početku postupka.

Optužnicom je uz pokojnog Bandića bio obuhvaćen i predsjednik uprave Holdinga Slobodan Ljubičić za kojega je postupak razdvojen zbog bolesti.

Bandić i njegovi suradnici zbog afere Agram uhićeni su u listopadu 2014., a Uskok je optužnicu protiv nekadašnjeg gradonačelnika, njegovih suradnika te poslovnih partnera, za navodne nezakonitosti na štetu Zagreba, predao sudu sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.