PRIMANJE I DAVANJE MITA

USKOK pokrenuo akciju protiv umirovljenog inspektora: Davao kontroverznom poduzetniku Dragi Tadiću vrijedne informacije, a sve je navodno počelo nakon Mamićeva istupa

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 07.06.2022 19:03
  • Objavljeno 07.06.2022 u 19:02
Drago Tadić

Drago Tadić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pod povećalom USKOK-ovih istražitelja su osječki poduzetnik Drago Tadić i jedan umirovljeni inspektor PU osječko-baranjske, doznaje neslužbeno Večernji list. Policajca se sumnjiči da je, dok je još radio, 'dilao' Tadiću informacije koje su ga zanimale, a odnosile su se na procese vođene protiv njega

'Koliko je meni poznato, Drago Tadić je bio sam na razgovoru i potom pušten, nije uhićen. Ne znam točno o čemu se radi, jer sam trenutno u Zagrebu', rekao je kratko Večernjem listu Tadićev odvjetnik Zdravko Dumančić.

U srpnju prošle godine trojica osječkih sudaca uhićena su zbog sumnje u primanje mita od Zdravka Mamića, a tada je policija kontroverznog osječkog poduzetnika Dragu Tadića za posredovanje pri davanju mita, baš kao i Zoran Mamić. Tadiću je tada u pretrazi oduzet mobitel u kojem je kasnije pronađena korespondencija s policajcem.

Također, Dragi Tadiću danas je trebalo biti održano ročište na Općinskom sudu u Osijeku zbog jednog drugog sudskog postupka, no najava je kasnije maknuta iz sudskog ročišnika dostupnog na internetskim stranicama Suda, pa je vjerojatno odgođeno upravo zbog najnovijeg slučaja. Kako Večernji list doznaje, Tadić je uhićen, ispitan i sve je priznao. Pušten je da se brani sa slobode, odnosno za njega nije zatraženo određivanje istražnog zatvora. Što se tiče policajca, on je negirao počinjenje kaznenog djela i nije htio odgovarati na pitanja, a za njega je zatražen istražni zatvor. 

Primanje i davanje mita

'Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek), u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 61-godišnjaka, od kojih je jedan bio policijski službenik. Sumnjiče se za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. 

Sumnja se da je 61-godišnjak, tada policijski službenik (sada u mirovini), a koji je bio zaposlen u Službi za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku, počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i primanja mita. U razdoblju od listopada 2018. do 25. studenog 2020. godine, u nakani pribavljanja materijalne koristi, a nakon što je s osumnjičenim 61-godišnjakom uspostavio prijateljski odnos i ostvario više telefonskih kontakata i osobnih susreta, na poticaj tog 61-godišnjaka iskoristio je svoj položaj i ovlasti za pribavljanje informacija i podataka o pojedinim osobama, predmetima i istraživanjima, kao i za pristup službenim dokumentima ustrojstvene jedinice u kojoj je zaposlen. Naime, drugi 61-godišnjak je ranije bio predmet kriminalističkih istraživanja Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a cilj mu je bio dobivanje informacija o izvidima koje provodi policija i državno odvjetništvo. 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni policijski službenik tijekom 2018., 2019. i 2020. godine, u više navrata ostvario telefonsku komunikaciju s 61-godišnjim osumnjičenikom te su se i u nekoliko navrata i sastali na području Bosne i Hercegovine te Osječko-baranjske županije i to čak u vrijeme dok je za 61-godišnjakom bila raspisana tjeralica i dok je bio u bijegu. Također mu je dostavio službenu dokumentaciju tj. posebno izvješće koje se dostavlja nadležnom državnom odvjetništvu. Tijekom komunikacije porukama dojavljivao mu je razne informacije o tijeku kriminalističkih istraživanja te mu je dostavljao podatke i o drugim osobama protiv kojih je policija podnosila prijave ili provodila izvide, a obavljao je za njega i razne provjere. Za obavljene provjere i dostavljene informacije osumnjičeni 61-godišnjak je kupio građevinski materijal za osumnjičenog policijskog službenika, a osigurao je i zaposlenje članova njegove obitelji, te dobivanje hladnjaka.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su dostavili Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta', navodi MUP u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!