TROJE DOBITNIKA

Nobelova nagrada za kemiju za otkriće kvantnih točaka za LED svjetla

04.10.2023 u 12:31

Bionic
Reading

Znanstvenici Moungi Bawendi, Louis Brus i Alexei Ekimov dobili su Nobelovu nagradu za kemiju za 2023. godinu za "otkriće i sintezu kvantnih točaka", objavio je u srijedu Nobelov odbor

Nanočestice i kvantne točke koriste se u LED svjetlima i TV ekranima, a mogu se koristiti i za usmjeravanje kirurga dok uklanjanju kancerogeno tkivo.

Nagrada je vrijedna 11 milijuna švedskih kruna (997.959 američkih dolara).

Bawendi je profesor na MIT-u, Brus je profesor emeritus na Sveučilištu Columbia, a Ekimov radi za Nanocrystals Technology Inc. Brus je 23 godine radio za AT&T Bell Labs proučavajući nanokristale.

Bawendi je rođen u Parizu, odrastao je u Tunisu i SAD-u. Postdoktorat je radio kod Brusa i potom se 1990. pridružio MIT-u, a profesor je postao 1996.

Ekimov je rođen u Sovjetskom Savezu i radio je za Državni optički institut Vavilov da bi se potom preselio u SAD. Godine 1999. postao je glavnim znanstvenikom pri Nanocrystals Technology Inc.

Prošle godine Nobelovu nagradu za kemiju dobili su Carolyn Bertozzi, Morten Meldal i Barry Sharpless za razvoj klik-kemije i bioortogonalne kemije. Nagrađeni su za otkriće reakcija koje omogućuju molekularnim građevnim blokovima da se spoje kako bi učinkovito stvorili nove spojeve.