'ODLUKA NIJE DONESENA'

Greškom procurila imena navodnih dobitnika Nobelove nagrade za kemiju

04.10.2023 u 11:47

Bionic
Reading

Čini se da je Kraljevska švedska akademija znanosti nenamjerno objavila imena dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju, iako je nadležni odbor naveo da odluka nije još donesena

Švedske novine Aftonbladet objavile su kopiju e-pošte za koju tvrde da je stigla od Akademije, a u njoj su kao laureati navedeni Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus i Alexei I. Ekimov.

"Nobelova nagrada za kemiju za 2023. nagrađuje otkriće i razvoj kvantnih točaka, nanočestica koje su toliko male da njihova veličina određuje njihova svojstva," citirao je e-mail Akademije još jedan švedski dnevni list, Dagens Nyheter (DN).

Johan Aqvist, predsjednik Nobelovog odbora za kemiju, rekao je Reutersu da je to "pogreška Kraljevske švedske akademije znanosti". "Naš sastanak počinje u 09:30 tako da odluka još nije donesena. Pobjednici nisu još odabrani", dodao je.

Objava ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju očekuje se u 11:45.

Nanočestice i kvantne točke koriste se u LED svjetlima i TV ekranima, a mogu se koristiti i za navođenje kirurga tijekom uklanjanja tkiva zahvaćenog rakom, između ostalog, navodi se u priopćenju.

  • +2
Dodjela Nobela za medicinu Izvor: Profimedia / Autor: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Bawendi je profesor na Institutu za tehnologiju Massachusetts, Brus je profesor emeritus na Sveučilištu Columbia, a Ekimov radi za Nanocrystals Technology Inc.

Nagrada se dodjeljuje više od stoljeća, a vrijedna je 11 milijuna švedskih kruna.