'KABINET PUN MILIJARDERA'

Noam Chomsky: Trump će izazvati novi financijski slom!

16.03.2017 u 10:35

Bionic
Reading

Svjetski poznati intelektualac Noam Chomsky upozorava na to da će vladavina Donalda Trumpa izazvati novi financijski slom te dovodi u pitanje tezu da je novi američki predsjednik protiv establišmenta s obzirom na to da u svojem kabinetu ima niz milijunaša i milijardera

'Što to znači biti protiv establišmenta? Njegov kabinet sastavljen je od klase milijardera, većinom iz financijskih i vojnih institucija. Pogledajte kako se ponaša tržište dionica i to će vam sve reći o tome koliko je Trump protiv establišmenta', izjavio je Noam Chomsky, kako prenosi britanski Independent.

Chomsky je naročito kao dokaz za svoje tvrdnje izdvojio činjenice da je Trumpov ministar financija Steven Mnuchin bivši bankar Goldman Sachsa te da je novi šef Nacionalnog ekonomskog vijeća Gary Cohn također bio visokopozicioniran u istoj investicijskoj banki. 'Čim je Trump izabran, cijene dionica financijskih institucija rastu u nebo’, napominje Chomsky.

'Investitori su oduševljeni time što će Trump eliminirati važeće propise te im omogućiti da ostvare još veće profite. To će dovesti do novog financijskog kraha, ali to neće biti njihov problem. Porezni obveznici sve će to platiti', upozorava Chomsky.

Independent podsjeća da se očekivalo kako će burze negativno reagirati na Trumpovu pobjedu na predsjedničkim izborima, no dogodilo se suprotno: američka burza doživjela je velik, čak rekordan rast. Dionice farmaceutskih kompanija, banaka i zatvora naročito su porasle u očekivanju porezne reforme i manje regulacija.