MOGUĆA TUŽBA

NO Podravke odbio OTP-ovu ponudu?

Bionic
Reading

Podravka neće otkupiti vlastite dionice od Mađara, idući tjedan slijedi još jedan krug pregovora u Budimpešti, a za dionice su navodno zainteresirani mirovinski fondovi, piše Večernji list

Podravkin Nadzorni odbor jučer je poslao 'košaricu' OTP banci na njezin zahtjev da Podravka preuzme 10,64 posto vlastitih dionica, piše Večernjak, dok je Hina dobila telefonsku izjavu predsjednika Nadzornog odbora Ljubo Jurčić nakon jučerašnje sjednice tog odbora, koji je samo kazao da je Nadzorni odbor Podravke dao suglasnost Upravi koprivničke tvrtke na sadržaj odgovora na pismo koje su prošli tjedan dobili od OTP banke.

Jurčić pritom nije mogao reći ništa o sadržaju tog odgovora
, objašnjavajući da će odgovor pisanim putem biti upućena u OTP banku, a kad OTP banka potvrdi da ga je primila o tome će biti obaviještena i Zagrebačka burza.

Nakon toga mogu se diskutirati i objašnjavati sadržaj ili eventualne posljedice naše odluke, kazao je Jurčić, ponavljajući da se o odluci ne može govoriti do objave na Burzi.

Na upit je li se razgovaralo o otkupu 10,65 posto dionica Podravke od OTP-a, Jurčić kaže da se ne daje odluka na njihovu tzv. put opciju te da je ugovor puno složeniji

Podsjetio je da postoji neka vrsta jamstva ili obveze po tom ugovoru za koji su uzeti 'krediti koji su otišli negdje', te da postoji založno pravo na dionicama Podravke koje nisu u vlasništvu Podravke, a koje danas po tržišnoj cijeni ne pokrivaju iznos kredita.

Postoji tamo neka obveza, govorim neka jer se to može tumačiti na različite načine, da ako se prodajom dionica Podravke koje su u zalogu ne pokrije cijeli kredit, onda po tom ugovoru proizlazi da bi OTP mogao fakturirati razliku te cijene Podravki. Budući da je danas to velika razlika, da bi danas cijena dionice trebala iznositi nekih 480 kuna da se pokrije taj kredit, a ona je znatno niža, iz te obveze po tom ugovoru proizlazi šteta za Podravku', objašnjava Jurčić.

Ističe kako postoje različite mogućnosti da se ta šteta smanji, ali isto tako i mogućnost da se, ako se situacija ne nadzire, ta šteta poveća.

Zato tu odgovor nije jednoznačan i nije cjelovit već moramo iz koraka u korak donositi svaki put odluke, predviđati mogući razvoj situacije i tu situaciju nadzirati, kazao je Jurčić koji procjenjuje da će transakcija trajati sigurno najmanje mjesec i pol dana.

Koprivnička Podravka početkom ovog tjedna objavila je putem zagrebačke burze da je primila obavijest OTP banke o aktiviranju opcija za 10,65 posto dionice Podravke.

Podravka je zaprimila obavijest o put opciji kojom OTP Banka, sukladno ugovoru o call i put opciji između Podravke i OTP Banke od 27. ožujka 2009. godine, obavještava koprivničku tvrtku da želi iskoristiti put opciju na 10,65 posto dionica izdavatelja Podravka d.d., a kojih je imatelj Fima Ami Limited.

OTP Banka je istovremeno obavijestila Podravku da je, sukladno ugovoru o call opciji između OTP Banke i Fime Ami od 27. ožujka 2009. aktivirala call opciju za opcijske dionice u odnosu na Fima Ami Limited, te da namjerava steći predmetne dionice.