RASISTIČKE PREPISKE

Njemačku potresa 'Nazileaks'

15.02.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Njemački tjednik Der Spiegel u posjedu je opširne elektronske prepiske među članovima neonacističke Nacionalne stranke Njemačke (NPD), u kojoj se otkriva njihov sveobuhvatni rasizam, ali i beskrajne međusobne nesuglasice i financijske dubioze

Čak 60 tisuća e-mailova koje su prošle godine međusobno razmjenjivali članovi NPD-a dospjelo je u ruke tjednika Der Spiegel, ali i drugih njemačkih medija, koji ovu aferu već nazivaju 'Nazileaks'.

U prepiski NDP-ovaca se mogu naći brojni kompromitirajući podaci o djelovanju te stranke, koju je i njemačko sudstvo pokušalo nekoliko puta neuspješno zabraniti.

Useljenike nenjemačkog porijekla se u mailovima redovito naziva pogrdnim imenima, a neonacisti se i međusobno nemilosrdno tračaju, pa se tako u jednoj poruci može pročitati zamjerka članu stranke što na Facebooku za prijatelje ima i 'crnčuge'.

Stranački čelnici su bijesni na činjenicu da je njihova prepiska dospjela do medija, s obzirom da se predsjednik NDP-a nadao da će 2011. biti godina velikih političkih uspjeha. Prvo je 1. siječnja i formalno obavljeno ujedinjenje s najljućim političkim protivnicima na ekstremno desnoj političkoj sceni, Njemačkom narodnom unijom (DVU).

Ojačani NPD se nakon toga počeo pripremati za niz pokrajinskih izbora koji slijede u Njemačkoj, od Hamburga do istočnonjemačke Sachsen-Anhalt, u kojoj NPD ima dobre šanse prijeći izborni prag od pet posto i imati zastupnike u pokrajinskom parlamentu.

No, kako se može pročitati u elektroničkoj pošti neonacista, za predizbornu kampanju nemaju dovoljno novca, pa je zbog toga potpredsjednik NPD-a Udo Pastörs, preko svoje supruge, odobrio zajam od 25 tisuća eura za kampanju u Sachsen-Anhalt.

Zanimljiv detalj pritom jest činjenica da Pastörs nema problema svojoj stranci naplatiti i kamatu od 3,5 posto, a za novac je dobio i garanciju potpisanu osobno od predsjednika stranke.

Vodeći političari marginalnog NPD-a su također puni ideja kako same sebe prikazati što važnijim. Glavni kandidat stranke u Sachsen-Anhaltu, stanoviti Matthias Heyder, u jednom mailu predlaže da se o njemu snima dokumentarac tijekom predizborne kampanje, u kojem bi ga se pratilo 'od sastanka do sastanka', a na aerodromima bi ga 'dočekivale oduševljene mase'.

Naravno, spomenute oduševljene mase bi trebali biti članovi i aktivisti stranke, a sve to za cilj ima 'prikazati NPD kao ozbiljnu stranku', iako nikad nije imala više od tri posto podrške u anketama.

Njemački neonacisti

Za razliku od istočnonjemačkih NPD-ovaca, koje muči novac i nedostatak dokumentarista zainteresiranih za njih, na zapadu Njemačke najveći problem je uopće naći podržavatelje u narodu. Primjerice, ispostava NPD-a za pokrajinu Baden-Württenberg muči muku s prikupljanjem 150 potpisa, koliko je po zakonu potrebno za prijavu izborne liste.

Tako u jednom mailu, znakovito naslovljenom 'ALARM', lokalni vođa NPD-a bijesno piše da aktivisti stranke nisu u stanju sakupiti nijedan jedini potpis dnevno za kandidaturu NPD-a na pokrajinskim izborima u ožujku ove godine. Među prijedlozima kako riješiti ovaj problem našao se u onaj o plaćanju dva eura za svaki valjani potpis koje aktivisti NPD-a dobiju.

U svakom slučaju, zbog kompromitirajuće elektroničke prepiske koja je iscurila u javnost sramota za NPD je poprilična, a dužnosnici stranke nepoznatu osobu koja je za to zaslužna optužuju za kriminal.

'E-mail prepiska unutar stranke je objavljena zahvaljujući kršenju njemačkih zakona o privatnosti. Porukama se uostalom vjerojatno manipuliralo i dostavljene su podobnim novinarima', izjavio je glasnogovornik NPD-a Klau Beier. Blamaža za njemačke neonaciste tim je veća jer im se ista stvar dogodila i 2008. godine. Tada nije otkriveno tko je odgovoran za curenje prepiske, a kako stvari stoje, vjerojatno se to neće dogoditi ni sada.