ŽIVOT U STRAHU

Njemačko selo Jamel preuzeli neonacisti!

23.05.2013 u 07:13

Bionic
Reading

Selo Jangel u Njemačkoj postalo je simbol rastućeg neonacizma s obzirom na to da je većina njegovih stanovnika neonacisti, a ostali koji ne podržavaju ovu zločinačku ideologiju odlučili su otići. Njemačke vlasti zasad su nemoćne pred ovom situacijom, javljaju britanski i njemački mediji

U blizini sjeveroistočnog njemačkog gradića Wismara, smještenog na obali Baltika, nalazi se selo Jagel, desetljećima nezanimljivo i nepoznato medijima i široj javnosti. Zahvaljujući nesvakidašnjoj demografskoj promjeni u Jagelu, odnosno činjenici da su selo naselili i preuzeli neonacisti, ono je sada tema brojnih svjetskih medija, od njemačkog Der Spiegela do britanskog Daily Telegrapha. Naslovi članaka govore o 'Selu gdje vladaju neonacisti' odnosno 'Životu u neonacističkom selu', a sve to svjedoči – konstatira Der Spiegel – da su njemačke vlasti izgubile borbu s ekstremnom, nasilnom desnicom koja je ovu državu svojedobno bacila u najmračnije godine njezine povijesti.

U malo popustljivijem tonu izvještava Daily Telegraph, koji napominje da je - prema službenim statistikama – zabilježen 'porast ekstremno desničarskog kriminala' te da su neonacisti samo u prošloj godini počinili skoro 900 nasilnih zločina u Njemačkoj! 'Jamel je vrh ledenog brijega, pokazatelj koliko su ekstremno desna ideologija i stranka NPD aktivni u istočnim dijelovima Njemačke, gdje vlada nezaposlenost', pišu britanske novine.

U pokrajini Mecklenburg-Vorpommern, u kojoj je smješteno i selo Jamel, NPD ima pet zastupnika u pokrajinskom parlamentu, a jedan od njih je i Sven Krueger iz Jamela, koji je zbog držanja ilegalnog oružja osuđen na četiri godine zatvora. Krueger je bio među prvima neonacistima koji su naselili Jamel te je ohrabrio i druge da mu se pridruže pa sada više od pola stanovnika sela čine podržavatelji NPD-a. Njihove 'slobodne aktivnosti' uključuju i salutiranje desnicom na sred ulice, kao i vježbanje gađanja iz vatrenog oružja u lokalnoj šumi, zbog čega su ostali stanovnici Jamela utonuli u strah.

No čini se da ni vlasti nisu u stanju nositi se s neonacistima iz Jamela. Der Spiegel izvještava da su proteklih mjeseci razne državne i lokalne institucije 'doživjele skoro pa tjedne napade' iza kojih ostaju razbijeni prozori i nepoznati počinitelji, koje neki opisuju kao 'ranu fazu terora'. Njemačka tajna služba NPD pak u jednom izvještaju upozorava da su se 'neonacisti infiltrirali u lokalnu politiku' te da su postali 'neodvojivi dio svakodnevice'.


O tome uznemirujuće svjedoči bračni par Lohnmeyer, koji je 2004. kupio ladanjsku kuću u blizini Jamela, a sada se osjeća kao pod opsadom neonacista. Lohnmeyeri opisuju kako kuće neonacista u Jamelu okružuju metalne ograde i psi dresirani za napad, a djecu se može vidjeti kako jedna drugu pozdravljaju uzdignutom desnicom. Selo je puno obrijanih glava, a često trešti neonacistički rock. U Jamelu se slavi i rođendan Adolfa Hitlera, a svi stanovnici koji ne odobravaju takvu praksu tijekom godina su ili protjerani ili zabarikadirani u svojim domovima.

Najbliža policijska postaja od Jamela je udaljena 12 kilometara pa većina nasilja koje neonacisti počine ostaje nekažnjena. Gradonačelnik Jamela Uwe Wandel kaže da mu se 'neonacisti smiju u lice' te da se 'ni policija ni pokrajinske vlasti ne usuđuju intervenirati' iako ih je puno puta molio za pomoć. 'Plašim se nastanka drugog, trećeg, četvrtog Jamela', rekao je njemačkim medijima izluđeni gradonačelnik.

No zasad se čini da velikih promjena neće biti. I dalje sve posjetitelje u selo dočekuje veliki zidni mural na kojem piše da ulaze u 'slobodnu, socijalnu i nacionalnu' zonu, a Jamel je postao baš to – mjesto na kojem neonacisti mogu biti ono što jesu i činiti što žele.

Reportaža Daily Telegrapha o neonacističkom selu Jamel