Robert Habeck

Njemački vicekancelar objavio video protiv antisemitizma u zemlji

02.11.2023 u 12:54

Bionic
Reading

Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je u četvrtak da bi više čelnika u zemlji trebalo govoriti protiv antisemitizma, nakon što je prethodno objavio video koji je odmah postao viralan, u kojem je zatražio veću solidarnost sa Nijemcima židovskog porijekla

Habeck je rekao da se odlučio na obraćanje putem videa nakon razgovora sa židovskim prijateljima i vođama židovskih zajednica u Njemačkoj.

Habeck je u četvrtak ujutro rekao kako se nada da će pomoći "malo razmrsiti zamršene rasprave".

Video je objavljen u srijedu navečer i do četvrtka ujutro prikupio je više od 5 milijuna pregleda. U njemu je Habeck opisao slučajeve antisemitizma u Njemačkoj. Također je osudio terorističke napade Hamasa u Izraelu 7. listopada kao "neprihvatljive" i rekao da oni zahtijevaju "oštar politički odgovor".

Pozdravio je poruke solidarnosti s Nijemcima židovskog porijekla i osude Hamasa koje dolaze od nekih muslimanskih skupina u Njemačkoj. "Ali ne svih, od nekih previše neodlučno, mislim da ih je ukupno premalo", rekao je vicekancelar.

Habeck je također rekao da slučajevi antisemitizma među muslimanskim imigrantima u Njemačkoj ne bi trebali zamagliti činjenicu da postoje i mnogi drugi okorjeli antisemiti, posebno na krajnjoj desnici. "Iako se ekstremisti krajnje desnice sada suzdržavaju iz taktičkih razloga kako bi potaknuli huškanje protiv muslimana", naveo je Habek.

Političari, uključujući one iz oporbenog konzervativnog bloka CDU/CSU, pohvalili su Habeckove primjedbe i jasnoću u gotovo 10 minuta dugom video obraćanju.

Karin Prien, potpredsjednica CDU-a, rekla je da je Habeck poduzeo "snažan, potreban nastup" u svom obraćanju "kao nitko drugi u ovoj vladi".

Na pitanje ne bi li kancelar Olaf Scholz trebao održati takav govor, Habek je rekao da svi trebaju doprinositi raspravi o antisemitizmu te da i kancelar tome doprinosi i to čini na svoje načine.