rat na bliskom istoku

Berlin poziva Izrael da zaštiti Palestince na Zapadnoj obali

30.10.2023 u 13:49

Bionic
Reading

Njemačka vlada pozvala je u ponedjeljak Izrael da "zaštiti" Palestince od "ekstremnih doseljenika" i traži od odgovornih da podnesu račune nakon nasilja na Zapadnoj obali

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fischer je rekao da jasno osuđuje nasilje koje je prouzročilo smrt nekoliko civila.

"Kao okupacijska sila na Zapadnoj obali, na Izraelu je da osigura integritet palestinskog stanovništva", rekao je Fischer i dodao da se palestinskim obiteljima treba zajamčiti da mogu ostati tamo gdje žive već desetljećima i da ne napuštaju svoje domove zbog straha za život.

Jedan je Palestinac smrtno stradao u napadu izraelskog doseljenika u selu Sawiya, nedaleko od Nablusa, a četvero je ubijeno u selu Qusra 11. listopada, objavilo je ministarstvo zdravstva Palestinske uprave.

Više od 100 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali u operacijama izraelske vojske od početka sukoba u Gazi između Hamasa i Izraela nakon Hamasovog pokolja bez presedana 1400 Izraelaca, većinom civila. Stanje na Zapadnoj obali, okupiranoj 1967., već je bilo napeto i prije rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.