LANAC THOR STEINAR

Njemački neonacistički brend otvorio dućan Brevik

07.03.2012 u 14:38

Bionic
Reading

U Njemačkoj je pukao veliki skandal nakon što je neonacistička marka odjeće Thor Steinar otvorila prodavaonicu u gradu Chemnitzu, nazvavši je 'Brevik'. Inspiraciju za ime neonacisti su očito dobili od norveškog desničarskog terorista Andersa Behringa Breivika, s obzirom da se njegovo prezime i naziv prodavaonice razlikuju samo u jednom slovu

Kako javljaju njemačke novine Die Tageszeitung, u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu otvorena je prodavaonica odjeće pod nazivom 'Brevik'. Trgovina je otvorena oko 67. obljetnice savezničkog bombardiranja Chemnitza u Drugom svjetskom ratu, i to na dan dok su se u gradu održavali antifašistički prosvjedi! Povrh svega toga, neonacisti su za inspiraciju očito uzeli norveškog terorista Breivika, koji je prošlog ljeta ubio 77 ljudi u svojem krvavom pohodu. Činjenica je da u Norveškoj postoji i selo s tim nazivom, no teško je vjerovati da je ono potaknulo neonaciste da po njemu nazovu svoj butik.

Gradske vlasti Chemnitza su izvan sebe. 'To je šokantno i totalno neprihvatljivo! Provjeravamo sve zakonske opcije za zatvaranje te prodavaonice. Službeni stav grada je jasan: takvu prodavaonicu odjeće ne želimo!', izjavila je za medije glasnogovornica gradske uprave Katja Uhlemann. Odmah se oglasio i lokalni socijaldemokratski političar Hanka Kliese, izjavivši da 'to baca grozno svjetlo na Chemnitz', a izbor imena prodavaonice je 'očita provokacija i prst u oko' te se već planiraju građanski prosvjedi pred 'Brevikom'.

Osoba koja je iznajmila lokal za otvaranje prodavaonice odjeće tvrdi za lokalne medije da je bila prevarena te da joj nije nikad rečeno da će se butik zvati 'Brevik'. Jedino se nije očitovala firma Media Tex, sa sjedištem u Brandenburgu, koja stoji iza otvaranje te neonacističke prodavaonice. Ipak, treba naglasiti da šanse za zatvaranje 'Brevika' nisu loše, s obzirom da se grad Magdeburg potrudio zatvoriti prodavaonicu odjeće u vlasništvu Media Texa koja je prethodno otvorena u centru grada, i to u zgradi koju je projektirao slavni austrijski arhitekt Friedrich Hunderwasser. Slična je prodavaonica zatvorena i u Leipzigu.