GUTTENBERGOV IZUM

Njemački ministar prepisivao iz govora stranačkih kolega

17.02.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg suočen je s novim optužbama za plagiranje. Kako stvari stoje, Guttenberg je dijelove svoje doktorske disertacije prepisivao iz novina, analiza i govora stranačkih kolega te iz stručnih radova sveučilišnih profesora. Oporba poziva na ostavku ako se Guttenbergu oduzme doktorska titula, a fakultet u Bayreuthu provjerava medijske navode o plagijatu

Čini se da petstotinjak stranica doktorske disertacije pod pretencioznim naslovom 'Ustav i ustavni ugovori. Stupnjevi konstitucionalnog razvoja u SAD-u i EU' ipak nisu u potpunosti djelo nominalnog autora, Karl-Theodora zu Guttenberga, uglađenog bavarskog plemića i aktualnog njemačkog ministra obrane. Nakon što je profesor prava iz Bremena Andreas Fischer-Lescano prvi primijetio prepisivanje tuđih riječi, a bez navođenja izvora, u Guttenbergovoj disertaciji, za koju je dobio najvišu ocjenu na Sveučilištu u Bayreuthu, njemački mediji ne prestaju s pažljivim iščitavanjem sumnjivog ministrovog rada. U međuvremenu se ispostavilo da se Guttenberg nije baš ustručavao kad je riječ o 'posuđivanju' tuđih riječi za vlastiti doktorat, pa je tako prepisao i članak objavljen u dnevnim novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Na samo početku uvoda u Guttenbergovu disertaciju stoje riječi koje su se prvo pojavile u članku objavljenom u FAZ-u 27. studenoga 1997. godine, koji je napisala politologinja Barbara Zehnpfennig na temu Amerike kao uzora za Europu. U listi literature na kraju disertacija Guttenberg je naveo spomenuti članak politologinje Zehnpfennig, ali njene riječi u uvodu nije stavio pod navodnike, niti na bilo koji drugi način označio da ih nije on sam napisao. Ministar je očito velik ljubitelj novina, jer je preuzeo i rečenice objavljene u Neue Zurcher Zeitungu, iz teksta koji je napisao ekonomski stručnjak Roland Vaubel. Frankfurter Allgemeine Zeitung se zato dao u detaljnije istraživanje ministrovog doktorata te je u roku od dan-dva pronašao već dvadeset mjesta u cijelom tekstu koja je Guttenberg prepisao od drugih!

Guttenberg nije prepisivao samo iz novina, nego i od vlastitih stranačkih kolega. Jedan od njih je zastupnik CDU-a u Europskom parlamentu Andreas Schwab, iz čijeg je referata o europskom federalizmu Guttenberg uzeo nekoliko odlomaka. Mnogo toga je ministar obrane našao na internetu, piše Der Spiegel, navodeći da je Guttenberg odlomak svojeg doktorata čak kopirao i s internetske stranice američkog veleposlanstva u Berlinu, u kojem se objašnjavaju američki ustavni prijepori. Kod Guttenberga je sve to na 217. stranici doktorata, i to u potpuno drugom kontekstu, iako je odlomak preuzet od riječi do riječi. Među onima koji su njemačkog ministra obrane toliko inspirirali tijekom pisanja doktorata da je bez navođenja izvora preuzeo njihove riječi su i profesor prava Ludger Kuehnhardt iz Bonna i ustavni stručnjak Gerhard Casper

'Copy & paste' afera, kako njemački mediji počinju nazivati ovaj slučaj, mogla bi predstavljati veliku blamažu za popularnog ministra. Sveučilište u Bayreuthu, gdje je Guttenberg 2006. doktorirao, osnovalo je komisiju koja treba istražiti akademsku valjanost njegove disertacije, a ima i moć oduzeti mu titulu doktora znanosti. Ministar Guttenberg morat će se i pismeno očitovati komisiji u vezi s navodnim plagijatima u svom radu. Opozicija traži da ministar obrane odstupi ukoliko Sveučilište u Bayreuthu odluči da je Guttenberg plagijator. Ministrovi stranački drugovi ga zato brane, izjavljujući da je cijela afera 'ciljana kampanja širenja prljavštine koju provodi radikalna ljevica'.