GUTTENBERGOV POTEZ

Njemački ministar plagijator podnio ostavku

01.03.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg (Kršćansko socijalna unija, CSU) podnio je u utorak ostavku na dužnost zbog afere koja je izbila nakon što je postalo poznato da je velik dio njegova doktorata plagijat, zbog čega mu je Sveučilište u Bayreuthu prošle srijede oduzelo titulu doktora pravnih znanosti

'Ovo je najbolniji potez mog života', rekao je Zu Guttenberg novinarima okupljenim u ministarstvu obrane u Berlinu, objavljujući svoju ostavku. On je svoju odluku obrazložio činjenicom da je u posljednje vrijeme sva pažnja javnosti bila usredotočena na skandal oko njegova doktorata, a ne na važnije probleme vezane uz rad njegova ministarstva, poput pogibije nekoliko vojnika Bundeswehra u Afganistanu ili predstojeće reforme njemačkih oružanih snaga.

'Više ne mogu preuzeti odgovornost za činjenicu da se na štetu vojnika u javnosti priča samo o meni', rekao je Zu Guttenberg. Njemački ministar obrane je kao jedan od razloga za ostavku spomenuo i 'ogroman pritisak medija' na njega i njegovu obitelj u posljednje vrijeme. On je, međutim, istodobno priznao da je za veliko zanimanje medija za njegovu osobu 'i sam kriv'. 'Stigao sam do kraja svojih snaga', zaključio je Zu Guttenberg.

Promatrači procjenjuju da se Zu Guttenberg odlučio na ostavku nakon što su i iz samih redova demokršćanske Unije CDU/CSU počeli stizati kritički tonovi u njegovu pravcu. Još krajem prošlog tjedna Zu Guttenberg je uživao punu podršku kancelarke Angele Merkel. Ona je u utorak odbila komentirati ostavku svog ministra obrane.

Njemački ministar obrane je prije i poslije izbijanja skandala oko plagijata doktorata uživao veliku potporu javnosti te je slovio za jednog od najperspektivnijih njemačkih političara, a mnogi su ga spominjali i kao budućeg kandidata za kancelara. Zu Guttenberg, koji nosi i titulu baruna i potječe iz stare franačke plemićke loze, od svog dolaska na vlast 2009. polarizirao je javnost medijski insceniranim nastupima koji su mu donijeli veliku popularnost, ali i brojne kritike. Zu Guttenberg je i unuk 2006. godine preminulog grofa Jakoba Eltza Vukovarskog

Kao mogući nasljednik na mjestu ministra obrane spominje se sadašnji ministar prometa Peter Rammsauer (CSU), kao i Volker Kauder, predsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba u Bundestagu.