'novi uzlet za europu'

Njemački koalicijski ugovor sadrži i stavku o zapadnom Balkanu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 08.02.2018 14:05
  • Objavljeno 08.02.2018 u 14:05
Njemački koalicijski ugovor sadrži i stavku o zapadnom Balkanu

Njemački koalicijski ugovor sadrži i stavku o zapadnom Balkanu

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Buduća njemačka vlada u svoj koalicijski ugovor, postignut u srijedu, unijela je stavku po kojoj se glede procesa proširenja Europske unije zalaže za načelo temeljitosti, čemu treba dati prednost pred brzinom, kako stoji u samom ugovoru objavljenom na internetskim stranicama stranaka koje su ga sastavile, demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD)

'Mi stojimo iza jasne europske perspektive za zemlje zapadnog Balkana. Uvjet je za početak pregovora, to jest za punopravno članstvo, da zemlje ove regije u potpunosti ispune kriterije. U to prije svega spadaju sveobuhvatne, održive i nepovratne reforme na području stvaranja pravne države i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije', stoji u koalicijskom ugovoru buduće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, oko kojeg je jučer u Berlinu postignut sporazum.

U dokumentu pod nazivom 'Novi uzlet za Europu. Nova dinamika za Njemačku. Nova sloga za našu zemlju' najavljuje se da će se nova vlada u Berlinu 'još jače nego dosad' podržavati reformske napore u zemljama zapadnog Balkana.

'Njemačka vlada će pored toga u budućnosti, u sklopu ‚Berlinskog procesa‘, odlučno podržavati suradnju među zemljama regije', kaže se u koalicijskom ugovoru.

  • +23
  • +20

Angela Merkel

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Njemačka vlada je početkom tjedna reagirala na strategiju Europske komisije o zemljama zapadnog Balkana i spomenutu godinu 2025. kao godinu eventualnog ulaska Srbije i Crne Gore u Europsku uniju ističući kako se radi o 'okvirnom' datumu te da će presudan čimbenik za ulazak u EU biti ispunjeni kriteriji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!