zagovornik ostanka u EU

George Soros financira kampanju protiv Brexita

08.02.2018 u 12:20

Bionic
Reading

Američki milijarder George Soros dao je 453.000 eura britanskoj organizaciji koja zagovara ostanak u Europskoj uniji i pokušava utjecati na glasovanje britanskih zastupnika o završnom dogovoru o Brexitu, rekao je u četvrtak njezin predsjednik

'Kroz svoju zakladu uplatio je 453.000 eura', rekao je bivši ministar Mark Malloch-Brown, predsjednik Best for Britain.

Tu organizaciju konzervativni dnevnik Daily Telegraph, zagovornik Brexita, optužuje da se 'udružila kako bi isplanirala rušenje Brexita'.

List piše da će se 'kampanja za rušenje Brexita' na nacionalnoj razini pokrenuti potkraj veljače kako bi se 'organizirao drugi referendum i izglasao ostanak Velike Britanije u EU-u'.

'Mnogi su razočarani' Brexitom, rekao je Mark Malloch-Brown za BBC u četvrtak. Kampanja bi trebala 'pokrenuti javnost radi ostanka Velike Britanije u EU-u kako bi (zastupnici) bili svjesni promjene javnog mišljenja kada parlament bude glasovao' o završnom ugovoru u Brexitu.

  • +4
Prosvjed protiv Brexita Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Soros je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, u Švicarskoj prošlog mjeseca predvidio da britanska premijerka Theresa May neće dugo ostati na vlasti i ustvrdio je da Britanci 'nisu svjesni' financijskih posljedica Brexita.

'Sadašnje gospodarsko stanje nije tako loše kao što se bilo predviđalo, oni žive u nadi, ali kako vrijednosti valute bude padala, a inflacija postane pogonska snaga, padat će životni standard', obrazložio je.

'To neće ići brzo, ali kad se dogodi, shvatit će da zarađuju manje nego prije jer plaće neće rasti brzo kao životni troškovi', ocijenio je.