USKLAĐIVANJE OBAVEZA

Njemačka uvodi zanimljiv diplomatsko-bračni eksperiment u Sloveniji

10.06.2020 u 11:19

Bionic
Reading

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova uputit će u kolovozu u Ljubljanu bračni par diplomata koji će se u iduće četiri godine smjenjivati svakih osam mjeseci na mjestu njemačkog veleposlanika u Sloveniji

Slovenska agencija STA ističe da je riječ o eksperimentu u svrhu usklađivanja profesionalnih obaveza s potrebama obiteljskog života u kojem će sudjelovati njemački diplomati i supružnici Natalie Kauther i Adrian Pollmann. Dvoje diplomata u petom desetljeću života ističu da su postali zagovornici ovakvog aranžmana nakon što su shvatili da trebaju više vremena provoditi sa svojom djecom starom sedam, osam i deset godina. Ideja o rotiranju na mjestu veleposlanika je njihova ideja koju je zdušno prihvatio njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Šef njemačke diplomacije je u razgovoru s bračnim parom dogovorio da će Pollmann biti veleposlanik prvih osam mjeseci, nakon čega će njegova supruga preuzeti veleposlanstvo u Ljubljani idućih osam mjeseci u rotirajućem sustavu. Pollmann i Kauther su se na sličan način izmjenjivali kao zamjenici njemačkog veleposlanika u Sarajevu. Iako priznaju da su različitog karaktera, nadaju se da njihove različite osobnosti neće uzrokovati diplomatske probleme. Ovakvu diplomatsko-bračnu praksu prva je uvela Švicarska te je bračni par imenovala zajedničkim veleposlanicima na Tajlandu 2009. godine, a Francuska je također imenovala supružnike veleposlanicima u Zagrebu tijekom njihovog mandata od 2016. do 2019. godine.