pala je odluka

Njemačka šalje Ukrajini Leoparde, Amerikanci Abramse

24.01.2023 u 20:52

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je poslati borbene tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i dopustiti drugim zemljama da to naprave, a Sjedinjene Države bi Kijevu mogle isporučiti tenkove Abrams, rekao je Reutersu izvor upoznat s tim pitanjem

Odluka se odnosi na najmanje jednu satniju tenkova Leopard 2 A6 koja će biti isporučena iz zaliha Bundeswehra, objavio je njemački list Spiegel. Satnija se u pravilu sastoji od 14 tenkova.

Osim Njemačke, i drugi saveznici, poput skandinavskih zemalja, namjeravaju sudjelovatiu isporuci svojih tenkova Leopard Kijevu, izvijestio je tjednik.

Dugoročno gledano, veći broj tenkova bi se mogao obnoviti i pripremiti za upotrebu, navodi Spiegel.

Američki dužnosnici ranije su rekli Reutersu da bi Washington uskoro mogao odustati od protivljenja slanju tenkova Abrams u Ukrajinu, u sklopu poteza osmišljenog da potakne Njemačku da također ide tim putem.

Pentagon je odbio komentirati slijede li kakve objave o Abramsu. Također je odbio komentirati hoće li Njemačka dati zeleno svjetlo za isporuke Leoparda.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

"Ministar obrane (Lloyd) Austin imao je vrlo produktivne razgovore sa svojim njemačkim kolegom kada je bio u Njemačkoj" na sastancima prošli tjedan, rekao je brigadni general Patrick Ryder na konferenciji za novinare.

Sve je veći pritisak na vladu njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje tenkove Leopard Ukrajini i dopusti drugim zemljama isporuče Leoparde.

Prema pravilima nabave Njemačka mora odobriti izvoz svakog Leoparda. Međutim, Scholzova Socijaldemokratska stranka još je uvijek suzdržana po tom pitanju.

Izvor iz njemačkog obrambenog sektora rekao je Reutersu da je Poljska podnijela zahtjev njemačkoj vladi kojim traži odobrenje isporuke vlastitih 14 tenkova Leopard 2 A4 Ukrajini, čime je dodatno povećan pritisak na Berlin.

Ranije je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak pozvao Njemačku da odobri slanje tenkova.

"Ovo je naša zajednička stvar jer je u pitanju sigurnost cijele Europe!" napisao je na Twitteru.